Piercing-ul se bucura de o adevarata traditie în anumite culturi si cunoaste în prezent o adevarata renastere. Fie ca vorbim de inelul din buric sau din nas, desi atrag priviri, nu sunt scutite de riscuri si pericole. Cei care se decid pentru aplicarea unui piercing, trebuie sa retina anumite masuri de igiena pentru a evita riscurile pentru sanatate.
Ce se poate întampla?
- Atentie sporita atunci cand alegeti materialul. Se recomanda titanul pur, aurul superior sau platina. Aliajele care contin nichel sau alte metale pot provoca alergii si ar trebui evitate.
- Piercing-ul presupune realizarea unei rani deschise, fapt care sporeste pericolul contactarii de virusi sau bacterii.
- În cazul amplasarii necorespunzatoare a podoabei, exista pericolul afectarii vaselor de sange sau a nervilor.
- Aplicarea unui bandaj steril pe rana reduce riscurile infectarii.
În cazuri mai rare, dupa o perioada de 6 saptamani este posibila aparitia unei cheloid, o forma de cicatrizare. În astfel de cazuri, bijuteria trebuie imediat îndepartata, evitandu-se în viitor pozitionarea în acelasi loc.
Aspecte importante pentru mentinerea pericolului la un nivel minim?
- Conditia pentru o vindecare fara probleme este procedura sterila pentru fixarea piercing-ului, precum si folosirea de instrumente si materiale sterile.
- Pentru început se va curata si dezinfecta locul pielea în care urmeaza sa fie introdus piercingul (intrare si iesire).
- Inelul urmeaza sa fie introdus apoi în conditii absolut sterile, fapt pentru care atat instrumentele cat si inelul trebuie sa fie complet sterile.
- Toate instrumentele necesare trebuie scoase din ambalajul steril doar la scurt timp înainte de folosire.
- Folosirea de manusi sterile este si ea necesara. Înainte de aplicarea manusilor este necesare dezinfectarea mainilor timp de 30 de secunde.
- Indiferent de forma de piercing aleasa, pentru început se va folosi un inel care asigura accesul la pielea care urmeaza sa fie întepata.
- Dupa introducerea articolului de bijuterie, rana trebuie curatata, dezinfectata si acoperita cu un bandaj steril. Igiena corecta a ranii este necesara pentru o vindecare corespunzatoare si rapida.
- Un spatiu separat dotat cu chiuveta, rezervor de sapun si substanta dezinfectata cat si folosirea de manusi de unica folosinta sunt elemente necesare pentru proceduri igienice.
Apelati întotdeauna la saloane profesionale atunci cand doriti sa va aplicati un piercing în buric, în spranceana sau în nas. Piercingul în buza sau în limba poate fi problematic deoarece poate interfera cu hrana, bauturile pe care le consumati. Acest piercing atinge latura interna a dintilor, afectandu-i pe termen lung.
Fapt: daca doriti sa va aplicati un piercing, apelati la un specialist care va putea aprecia riscul la care va expuneti si care va poate garanta o procedura sterila.