Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Parabenii în cosmetice

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 26 Oct. 2023
Parabenii în cosmetice

Parabenii sunt o categorie de substanțe chimice cu rol conservant, utilizate în produsele cosmetice, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, fungilor și a mucegaiului, protejând produsele şi prelungind durata de utilizare. Cel mai frecvent utilizați parabeni în cosmetică sunt metilparabenul, propilparabenul, butilparabenul și etilparabenul, iar etichetele produselor pot cuprinde unul sau mai mulţi parabeni, în funcţie de tipul acestora.

Produse cosmetice cu parabeni

Parabenii sunt folosiți într-o mare varietate de produse cosmetice, precum și în alimente și medicamente. Cosmeticele care pot conține parabeni includ produsele pentru machiaj, cremele hidratante, cele de protecţie solară, produsele de îngrijire a părului, produsele de bărbierit, precum şi unele deodorante – în general, produse cu un procent mare de apă în compoziţie.

Pericolul parabenilor

Parabenii sunt, în general, bine toleraţi, fiind absorbiţi în piele, metabolizaţi şi excretaţi prin urină şi colecist. Utilizarea produselor care conţin parabeni, pe termen lung, determinӑ rӑmânerea acestora în organism şi generarea de reacţii adverse:

  • Tulburări endocrine și afectarea reproducerii – determinate de faptul că parabenii pot imita hormonul estrogen din organism, putând perturba hormonii responsabili pentru funcționarea sistemului reproducător masculin și feminin.
  • Tulburări endocrine și cancer – studiile au arătat că propilparabenul poate modifica expresia genelor, inclusiv a celor din celulele canceroase de sân și poate accelera creșterea celulelor canceroase. De asemenea, analiza ţesutului prelevat de la pacienţi cu cancer de sân au relevat prezența parabenilor la nivel celular.
  • Reacţii alergice şi iritaţie cutanată – în mod special în cazul copiilor şi al sugarilor, a căror barieră de protecţie cutanată este imatur dezvoltată, aceasta poate suferi iritaţii cauzate de parabeni.

Alternative naturale şi viitorul cosmeticelor fără parabeni

Companiile care produc cosmetice fără parabeni utilizează substanţe cu rol în stabilizarea formulelor precum: vitaminele E şi C, uleiuri esenţiale de tea tree, eucalipt, extract din sâmburi de grapefruit şi altele. Conservanţii naturali sau mai puţin invazivi decât parabenii au o capacitate limitată, însă, de prevenire a degradării produselor, ceea ce impune utilizarea acestora într-un termen mai scurt, de aproximativ 6 luni de la deschidere, faţă de 2 ani, ca în cazul produselor cu parabeni.

Cercetările recente contribuie la noi formulări hipoalergenice, precum şi la ambalaje inovatoare anti-contaminare şi ultra-ermetice ale produselor cosmetice, care le prelungesc durata de viaţă şi le fac mai sigure pentru consumatori, chiar şi în lipsa parabenilor.

Belene Skin Care Collagen Anti-age Beauty Drink, 28 flacoane x 25 ml, Dacia Plant
Belene Skin Care Collagen Anti-age Beauty Drink, 28 flacoane x 25 ml, Dacia Plant
Preț întreg 10597 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități