Mesoterapia a fost dezvoltată în anii 50 de medicul francez Dr. Michel Pistor. Obiectivul acestuia constă în administrarea de medicamente în doze mici, în funcție de acțiunea dorită, direct în părțile afectate ale corpului. Mesoterapia este folosită în toate domeniile medicinii, cu precădere în practicile estetice și anti-aging (anti-îmbătrânire).
Termenul de mesoterapie face referire la o combinație de diferite metode de tratament ale medicinii convenționale și metodele de tratament alternativ. Cercurile de specialitate descriu mesoterapia ca o punte între tratamentele naturale și medicina convențională, cuvântul meso provine din greacă și înseamnă „mijloc”. În timp ce în Franța, mesoterapia este aplicată în aproape toate domeniile medicinii și începând din 2002, inclusiv în îngrijirea paliativă, fiind considerat un tratament rambursabil, în România, această metodă este clasificată în rândul celor alternative. În ultimii ani, mesoterapia a devenit din ce în ce mai cunoscută, în special în domeniul procedurilor anti-aging și cele cosmetice. Este important de reținut că mesoterapia este practicată numai de medici și de practicienii medicinii naturiste. Cosmeticienii care oferă servicii de mesoterapie, trebuie să dispună de calificările necesare.
Microinjectii punctuale
Principiul pe care se bazează mesoterapia, poate fi cuprins într-un singur moto și anume „mai mult cu mai puțin (less is more)“, deoarece în tratament sunt folosite numai doze foarte mici de substanțe active. Și pentru că substanțele sunt injectate direct în partea vizată a corpului, acestea nu ajung în restul corpului. Se dorește ca aceste substanțe să acționeze strict în zona injectată, în care este nevoie de ele. În cercurile de specialitate ale mesoterapiei, se atrage mereu atenția asupra efectelor secundare minime ale acestei metode.
După o consultație în detaliu cu pacientului, se pregătește un amestec special, personalizat constând din mai multe substanțe. Medicii, practicienii de medicina naturistă recurg la substanțe din medicina convențională, potente homeopate, minerale și vitamine pentru obținerea preparatelor necesare, care sunt apoi administrate în diluții reduse de substanțe. Amestecul obținut este apoi injectat, în doze foarte mici, în straturile superioare ale pielii din zona care necesită tratament. Se formează astfel un fel de depozit de substanțe active în corp, substanțele eliberându-se treptat pentru ameliorarea stării. Injecția în sine nu este dureroasă, deoarece în amestecul injectabil este întotdeauna inclus și un anestezic ușor. Succesul mesoterapiei este condiționat atât de amestecul obținut din diferitele substanțe cât și de tehnicile de injectare.
Piele întinsă, fără riduri
Pe fondul trendului anti-aging, mesoterpia și-a câștigat popularitatea în acest domeniu. Astfel, este posibilă întinderea ridurilor, tratarea celulitei și a striațiilor din perioada de sarcină fără a recurge la bisturiu. Efectul de întindere (lifting) este obținut prin injectarea de acid hialuronic, diferiți antioxidanți și vitamine. Această variantă a mesoterapiei este cunoscută și sub denumirea de mesolifting sau biolifting. Printre acestea se numără și așa numita injecție „adio-grăsime” , prin care este eliminată grăsimea din părțile dorite ale corpului. Deși se apelează la mesoterapie în special în tratamentul cosmetic, în ultimii ani s-au înregistrat numeroase succese și în alte domenii ale medicinei, cum ar fi reumatismul, artrozele, durerile arteriale și de spate, migrene, dureri de cap și accidentări sportive cum ar fi contuziile, luxațiile și contorsiile musculare. Mesoterapia este recomandată drept tratament împotriva stresului, cât și a simptomelor cauzate de stres, cum ar fi insomnia și extenuarea.
Ca să ai grijă corect de tine și de familia ta, specialiștii Alphega îți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!
Sperăm ca acest articol te-a ajutat să descoperi ce este mesoterapia și efectele sale benefice.
Spune-ne într-un comentariu cât de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!