Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Masajul facial - beneficii și tehnici de aplicat

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 11 Apr. 2025
Masajul facial - beneficii și tehnici de aplicat

Masajul facial este o tehnică profesională de îngrijire a pielii care poate fi utilizată şi acasă, cu succes. Efectuat regulat, masajul facial poate îmbunătăți aspectul şi sănătatea pielii și oferi un moment de relaxare binevenit. Iată care sunt beneficiile sale şi cum să vă masaţi tenul pentru un chip mai luminos.

Beneficiile masajului facial

Masajul facial stimulează circulația sanguină, ce contribuie la oxigenarea pielii și la aportul de nutrienți esențiali, conferindu-i un aspect mai proaspăt și mai luminos. Prin aplicarea tehnicilor de drenaj limfatic, masajul poate ajuta la eliminarea lichidelor în exces și a toxinelor, ameliorând aspectul pielii din jurul ochilor. În cazul cicatricilor faciale, masajul poate sprijini regenerarea țesutului și diminuarea disconfortului.

Un alt beneficiu major, indiferent de tehnică sau de momentul din zi, constă în reducerea stresului. Masajul facial relaxează mușchii feţei și eliberează tensiunile acumulate în zona maxilarului și a frunții, fiind recomandat cu scopul de a reduce simptome precum durerile de cap sau tensiunea maxilară şi a reda starea de bine.

Tehnici de masaj facial

Iată câteva tehnici simple de masaj, ce pot fi efectuate acasă, cu sau fără instrumente speciale:

  1. Effleurage: Este o tehnică de masaj versatilă şi delicată, ce presupune masarea pielii cu mișcări ascendente, prelungi şi uşoare.
  2. Drenaj limfatic: Se masează ușor zona de sub ochi și de-a lungul obrajilor, folosind mișcări de presare și alunecare spre tâmple, începând din colţul interior al ochilor.
  3. Presopunctură: Se aplică presiune ușoară pe punctele-cheie: între sprâncene sau la baza nasului, pentru a stimula relaxarea.
  4. Masaj cu instrumente: Se utilizează role faciale (din jad sau metal) sau pietre naturale Gua Sha pentru a masa contururile feței şi a accentua zona maxilarului și a pomeților.

Masajul facial pentru începători

Masajul facial poate fi efectuat cu uşurinţă acasă urmând câţiva paşi simpli. Astfel, cu tenul şi mâinile curate, încălziţi în palme o cantitate mică de ulei: de măceşe, jojoba, cătină, cocos sau argan pentru ten de la sensibil şi mixt la uscat. Întindeţi uleiul uniform pe față și gât cu mișcări ușoare, effleurage.

Masajul propriu-zis începe de la gât, urcând delicat de la clavicule spre maxilar, apoi se continuă cu mișcări ferme, dar blânde, pentru a nu irita tenul, trasate de la bărbie către urechi, urmând linia maxilarului. Masaţi zona nasului, cu mișcări ascendente și laterale peste pomeți, iar apoi sprâncenele, alunecând cu degetele de-a lungul osului frontal spre tâmple. În final, efectuaţi mișcări verticale, pornind de la sprâncene și urcând spre linia părului, urmărind structura naturală a feţei.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități