Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Mâncărimi la nivelul scalpului – cauze posibile

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 12 Mar. 2025
Mâncărimi la nivelul scalpului – cauze posibile

Mâncărimi, furnicături sau înțepături pe scalp – cu toţii avem uneori aceste senzaţii, care pot fi de moment sau de lungă durată, fiind însoţite de simptome ca amorţeală sau arsură. Cele din urmă poartă denumirea de parestezie, un cumul al simptomelor, care se manifestă ca urmare a unor neuropatii sau a altor afecţiuni sistemice. Dacă vorbim doar despre mâncărimi şi furnicături la nivelul scalpului, atunci iată o serie de cauze posibile şi ce puteţi face pentru a le ameliora.

  1. Scalp sensibil sau iritaţia scalpului

Mâncărimile scalpului pot fi declanșate de iritanți precum detergenți de rufe, tratamente cosmetice pentru păr, parfum şi sulfaţi din şampon sau resturile de produse cosmetice rămase pe scalp. Puteţi avea un scalp mai sensibil pe fondul prezenţei unui număr mai mic de glande sebacee sau a terminațiilor nervoase mai sensibile. Utilizaţi şampoane blânde, fără SLS (sulfaţi), clătiţi părul şi scalpul temeinic şi nu lăsaţi produsele de stilizare a părului să atingă scalpul.

  1. Afecţiuni cutanate ale scalpului

Diverse afecțiuni ale pielii pot provoca senzaţia de strângere a scalpului, mâncărime și furnicături. Dermatita seboreică duce la zone inflamate, solzoase, cu cruste albe sau galbene pe piele şi scalp. Eczema scalpului sau dermatita atopică are ca rezultat mâncărimi și pete uscate și îngroşate, care afectează frecvent copiii. Psoriazisul, în special psoriazisul în plăci, creează zone inflamate cu scuame, adesea pe scalp. Mergeţi la medicul dermatolog pentru o evaluare a problemelor scalpului dacă observaţi astfel de manifestări.

  1. Păduchi de cap

Păduchii de cap trăiesc pe scalp şi pe firele de păr, hrănindu-se cu sângele scalpului, unde provoacă mușcături pruriginoase. Primele semne ale infestării sunt mâncărimile, senzația de furnicături sau senzația de mișcare pe scalp. Ouăle sau lindinii sunt alb-gălbui şi se găsesc la baza firelor de păr, iar adulţii sunt negri sau gri albicios, vizibili la nivelul scalpului. Se răspândesc cu ușurință la copii, în special în școli și grădiniţe, dar pot infesta şi adulţii. Verificaţi cu atenţie firele de păr în apropierea rădăcinilor şi aplicaţi soluţii de eliminare a păduchilor, pe care le puteţi achiziţiona din farmacii.

  1. Panică şi anxietate

Conform Asociației pentru Anxietate și Depresie din America, atacurile de panică pot provoca senzația de furnicături şi mâncărimi la nivelul scalpului, din cauza modificării fluxului sanguin și a hormonilor de stres. Alte simptome ale atacului de panică includ puls rapid, palpitații, amețeli, dureri în piept, greață și dificultăți de respirație. Tineţi sub control aceste trăiri puternice practicând tehnici de respiraţie.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități