Îmbătrânirea pielii este un proces fiziologic, din păcate vizibil, care depinde de programarea genetică a fiecărei persoane, dar și de factori de mediu precum expunerea la radiațiile ultraviolete naturale sau artificiale și, nu în ultimul rând, de stilul de viață (fumat, consum de alcool, oboseală cronică, stres).
În prezent, există numeroase opțiuni terapeutice care vizează aspectul mai tânăr, mai proaspăt și mai sănătos al pielii la orice vârstă.
Modificările pielii în funcție de perioada de viață
- între 20 și 30 de ani încep să devină vizibile ridurile de expresie pe frunte și în jurul ochilor; este posibil, de asemenea, ca episoade de acnee să debuteze în această perioadă (corelate printre altele cu dereglări hormonale) și să lase cicatrici;
- între 30 și 40 de ani devine vizibilă permanent “laba gâștii” și se adâncesc ridurile frunții, cele dintre sprâncene, nazo-labiale; încep să se schițeze ridurile din colțul gurii și mai ales la persoanele cu piele albă, slab protejată de soare, își fac apariția pete cafeniu-brune de lentigo solar;
- între 40 și 50 de ani aspectul ridat se accentuează prin scăderea tonusului și elasticității pielii și apariția ridurilor peribucale la fumători; pielea obrajilor și a gâtului devine flască și prin redistribuirea grăsimii subcutanate;
- între 50 și 60 de ani datorită hiperlaxității, ridării profunde, fața are forma și conturul modificate, este presărată cu pete hiperpigmentate și rugoase (keratoze).
TRATAMENTUL ÎMBĂTRÂNIRII CUTANATE
Tratamentul adecvat acestor etape de îmbătrânire și fotoîmbătrânire trebuie individualizat.
Rejuvenarea folosește proceduri nechirurgicale pentru ridurile fine și moderate, pentru hiperlaxitatea moderată, pentru micile ectazii vasculare, pentru petele brune sau pentru cicatricile superficiale postacnee.
Procedurile chirurgicale, apanajul mai ales al chirurgiei plastice, se adresează laxității marcate (pielea facială sau a gâtului atârnă gravitațional) și redistribuirii grăsimii subcutanate: injectări de substanțe de umplere (“fillers”), lifting, blefaroplastie.
Conceptul de estetică facială a avut beneficii uriaşe în urma abordării non-operatorii a remodelării faciale, astfel încât fără bisturiu să poţi obţine efecte asemănătoare de lifting cu ajutorul volumetriei faciale cu acid hialuronic.
Agreat este tratamentul preventiv, bineînțeles, adică injectarea de toxină botulinică, metodă ce împiedică apariția ridurilor datorate contracției mușchilor subcutanați.
Pentru ridurile deja constituite moderat, pentru refacerea texturii netede și catifelate și pentru tonifiere, tratamentele sunt variate: injectarea ridurilor cu substanțe de umplere, peeling-ul chimic (exfoliază, netezește și dă luminozitate tenului), laserul fracționat care, prin pulsurile luminoase ce ajung în profunzimea pielii și stimulează producția proprie de colagen fără a modifica straturile superficiale remodelează faciesul și-i redă luminozitatea.
Conform specialiștilor, tratamentele laser cu lumină fracţionată, dintre care cele efectuate de Fraxel şi Lumenis cu aparatul Co2 Encore, sunt gold standardîn refacerea pielii deteriorate şi asta pentru că stimulează formarea unui ţesut nou, tânăr şi cu textura îmbunătăţită.
MĂSURI ANTI-AGING
Cum protejăm pielea pentru longevitatea frumuseții?
Cele mai importante măsuri anti-aging sunt la îndemână tuturor persoanelor:
- Fotoprotecţia este cel mai valoros sfat, dacă dorim să conservăm aspectul tânăr al pielii
- Renunțarea la fumat este foarte importantă pentru menținerea aspectului tânăr, fumatul modifică textura şi culoarea pielii.
- Demachierea la sfârşitul fiecărei zile
- Utilizarea unor produse cosmetice potrivite fiecărui tip de ten
- Alimentația sănătoasă, bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și alți micronutrienți esențiali; exemplu: fructe (în special, fructe de pădure), legume (în special, cruciferele), condimente și plante aromatice (ex: turmeric), produse apicole
- Evitarea fluctuațiilor mari de greutate corporală.