Pielea se reinnoieste constant. Celulele moarte de piele au un aspect palid si mat, sunt aspre si neregulate. Puteti ajuta pielea prin aplicarea unui tratament exfoliant, care actioneaza asupra tenului ca un smirghel fin pe lemn: gomajul netezeste stratul nostru exterior si chiar mai mult de-atat. Odata cu indepartarea celulelor moarte de piele, este stimulata si circulatia sanguina, astfel ca pielea devine roz si stralucitoare, putand sa asimileze mai bine produsele de ingrijire aplicate. Pentru ca procedura de gomaj sa nu irite, aceasta trebuie adaptata fiecarui tip de piele.
Gomaj: adaptare in functie de tipul de piele
Efectul exfoliant al gomajului mecanic depinde in primul rand de dimensiunea si caracterul moale al elementelor exfoliante folosite. Alegerea acestora trebuie sa depinda de tipul de ten. Granulele fine de material sintetic realizate din polietilena sunt particule rotunde, cu efect de smirghel moale si uniform. De aceea, acestea sunt potrivite in special pentru pielea sensibila, mai putin keratinoasa.
Granulele de gomaj de origine vegetala (ex: argila cu migdale sau cereale, samburii de caisa macinati etc.) sunt mai mari, au o structura neregulata si un efect exfoliant mai intens. Acestea sunt mai potrivite pentru pielea cu porii mari, uleioasa si keratinoasa insa si pentru un gomaj al intregului corp. Aceste reguli se aplica si sarii marine si zaharului.
Tipuri de gomaj
In functie de forma de aplicare si a granulelor folosite, exista diferite tipuri de gomaj:
Gomaj /peeling | Tip de piele |
Peeling/gomaj prin spalare | De la normala la grasa |
Masti de peeling/gomaj | Grasa si cu pori mariti |
Peeling / gomaj cu argila si nisip de mare | Piele groasa, puternic keratinoasa |
Masti peel-off | Normala spre uscata, sensibila |
Solutie cu efect de frecare | Circulatie sangvina redusa, pori mariti |
- Peeling/gomaj prin spalare: aceste produse constau din creme de spalare care contin granule de exfoliere. Substantele active la spalare si granulele exfoliante desfac lamelele de piele desprinse. Sunt aplicate pe pielea curata si intinse prin masarea circulara. In final se clateste cu multa apa. Piele normala: 1 x saptamana; piele grasa: folosire zilnica.
- Masti de gomaj /peeling: pe langa particulele fine de exfoliere, acestea contin si substante chimice suplimentare cum ar fi acizii salicilici (care provoaca desprinderea pielii moarte), alantoina (efect de calmare), tenside (degresare), argila si oxid de aluminiu (curator, inhibitor infectii). Masca este lasata sa se usuce si este stearsa in final cu o laveta umeda sau un burete. Datorita actiunii puternice anti-grasime, aceasta este foarte potrivita in cazul tenului gras si cu pori mari.
- Peeling /gomaj de argila si nisip de mare: Argila curatata este pulverizata, amestecata cu apa pana la obtinerea unei paste care este apoi masata pe piele si in final curatata. Acest gomaj este recomandat pentru pielea lipsita de stralucire, groasa si puternic keratinoasa.
- Mastile Peel-off au o consistenta similara gelului si sunt aplicate in strat subtire pe pielea curatata, fiind apoi indepartate de pe piele, printr-o singura miscare. Pielea moarta este indepartata odata cu masca. Acest peeling este foarte fin si usor astringent, fiind tolerat bine de pielea normala, uscata si sensibila.
- Solutia cu efect de frecare se intinde pe piele si este lasata sa se usuce. In final este indepartata cu varfurile umede ale degetelor. De regula, aceste solutii se gasesc in comert sub denumirea de Rubber-Cream. Cea mai simpla solutie este preparatul obtinut din amestecul de apa si drojdie de bere. Acest peeling este potrivit pentru pielea cu circulatia sangvina slaba si pielea cu pori mari.
Retete de peeling
Inainte de aplicarea mastii de peeling, curatati tenul cu solutie de curatare si umeziti cu apa usor calda.
- Peeling de ulei si zahar (pentru tenul normal si uscat): In cateva linguri de zahar adaugati cateva picaturi de ulei de masline sau de seminte de susan si amestecati bine pana la obtinerea unei paste. Intindeti apoi masca intr-un strat gros (cel mai bine cu ajutorul unei pensule), lasati sa actioneze cateva minute si clatiti cu apa usor calda.
- Peeling de argila si musetel (pentru pielea murdara): Pregatiti ceaiul de musetel si lasati-l sa se raceasca. Amestecati 5–6 linguri de ceai cu 3 linguri de argila. Frecati pana cand obtineti o pasta. Aplicati apoi intr-un strat gros, preferabil cu o pensula. Lasati sa actioneze. De indata ce s-a uscat, curatati prin frecare usoara, cu un prosop umed si spalati resturile cu apa usor calda. Aplicati in final o crema de hidratare.
- Peeling de iaurt si migdale (potrivit pentru toate tipurile de piele, pentru evitarea cosurilor): Amestecati 3 linguri de iaurt natural cu 3 linguri de migdale macinate (alternativ nuci) si 1 lingurita de miere sau extract de tagetes (craite). Frecati pana la obtinerea unei paste. Aplicati pasta in strat gros, preferabil cu o pensula. Lasati sa actioneze cateva minute dupa care spalati bine cu apa usor calda.
Ca sa ai grija corect de tine si de familia ta, specialistii Alphega iti pun la dispozitie sfaturi utile pentru o ingrijire de nota 10 a fiecarui membru al familiei tale!
Speram ca acest articol te-a ajutat sa descoperi ce este gomajul si care sunt efectele sale benefice.
Spune-ne intr-un comentariu cat de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!