Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Genele false – un pericol pentru sănătatea ochilor

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 10 Nov. 2024
Genele false – un pericol pentru sănătatea ochilor

Genele false au devenit un accesoriu foarte popular si apreciat de multe femei, pentru efectul de evidenţiere a ochilor. Acestea pot fi aplicate şi purtate doar temporar, pentru câteva ore, ori pe temen mai lung, chiar şi pentru câteva săptămâni. Genele false vin şi cu unele riscuri pentru sănătate, despre care este bine să vă informaţi, pentru a şti cum să vă protejaţi şi cum le puteţi preveni.

Pierderea genelor naturale

Genele naturale au rolul de a proteja globul ocular astfel: filtrează razele utraviolete ale soarelui, menţin filmul lacrimal pe suprafaţa ochiului şi previn pătrunderea de praf şi alţi poluanţi, precum şi a picăturilor de ploaie ori a fulgilor de zăpadă în ochi. Genele false sunt lipite la baza genelor naturale, cu ajutorul unui adeziv temporar, şi trebuie îndepărtate la anumite intervale de timp. Lipirea neglijentă, adezivul de calitate îndoielnică şi detaşarea neatentă duc la smulgerea genelor naturale şi deteriorează foliculul de păr, determinând, pe termen lung, pierderea definitivă a genelor naturale. 

Alergii şi infecţii oculare

Adezivul utilizat pentru ataşarea genelor false poate conţine subtanţe alergene şi chiar toxice, precum formaldehidă, sau poate elibera astfel de subtanţe odată aplicat. Unele persoane dezvoltă sensibilitate inclusiv la materialul din care sunt realizate genele. Simptomele sunt: inflamarea pleoapelor, a conjunctivei, înroşirea şi lăcrimarea ochilor.

Pe de altă parte, un mediu contaminat bacterian şi parazitic, pătrunderea prafului între genele false şi cele naturale, reataşarea genelor false după ce au fost detaşate, schimbul genelor false cu alte persoane pot contribui la proliferarea bacteriilor şi la infecţii oculare.

Leziuni pe cornee

Genele false sunt mai rigide decât cele naturale şi pot cauza leziuni oculare mai grave dacă pătrund în ochi. De asemenea, adezivul poate cauza iritaţii şi răni pe cornee dacă se desprind părţi din el.

Cum prevenim accidentele şi riscurile asociate aplicării şi purtării de gene false?

Iată câţiva paşi de urmat:

  • Alegeţi un salon cunoscut, cu recenzii bune si reguli stricte de igienă, evitaţi ofertele care par prea bune şi procedurile făcute acasă.
  • Discutaţi cu cosmeticiana pentru a avea acces la informații despre: tipul de gene și materialul din care sunt fabricate, ingredientele din adeziv, procedura de aplicare.
  • Solicitați testarea adezivului în prealabil, pentru vă asigura că nu dezvoltaţi reacţie alergică la acesta.
  • Faceţi pauze periodice în purtarea extesiilor de gene, pentru a permite refacerea foliculului de păr şi creşterea genelor naturale.
  • Nu smulgeţi niciodată genele false – permiteţi adezivului să se dizolve de la sine sau îndepărtaţi-l cu demachiant.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități