Indiferent de anotimp, dar cu atât mai mult primăvara şi vara, ne dorim o piele sănătoasă şi luminoasă. Tratamentele cosmetice realizate de profesionişti pot asigura aceste idealuri, însă există şi soluţii accesibile, pe care le puteţi aplica acasă şi oferindu-vă avantaje nepreţuite pentru sănătatea tenului şi a pielii. Unul dintre acestea este exfolierea periodică a feţei şi a corpului.
Tipuri de exfoliere
Există două tehnici principale de exfoliere: fizică şi chimică. În funcţie de tipul de piele se va alege o tehnică de exfoliere, astfel: pielea sensibilă, cu tendinţe acneice, va răspunde mai bine la exfoliere chimică, pe bază de acizi sau enzime, iar pentru pielea normală şi mixtă se pot utiliza scrub-uri, microdermabraziune sau alte metode fizice.
Beneficiile exfolierii
- Curăţă porii de impurităţi, în profunzime, şi previne acneea. Producţia excesivă de sebum constituie o sursă de excelentă pentru fixarea murdăriei şi blocarea porilor, ceea ce duce la multiplicarea bacteriilor, inflamaţii şi acnee. Îndepărtarea celulelor de piele moartă, împreună cu praful şi alte reziduuri din aer, desfundă porii.
- Reduce dimensiunea porilor, a petelor pigmentare şi a cicatricilor superficiale. Exfolierea eliberează porii şi elimină stratul de piele moartă, fie prin îndepărtare fizică, prin dizolvare chimică, ameliorând textura pielii, uniformizând tonul şi conferind luminozitate tenului.
- Susţine o mai bună circulaţie periferică atât la nivelul tenului, cât şi al corpului. Exfolierea cu diferite scrub-uri, în special naturale, stimulează circulaţia sangvină şi detoxifierea organismului. Aceasta va rezulta inclusiv într-un aspect mai sănătos al pielii.
- Contribuie la sinteza de colagen. Colagenul este o proteină produsă de piele, cu rol în menţinerea elasticităţii cutanate şi în prevenirea formării ridurilor. Exfoliantele ce conţin acizi, substanţe antioxidante, în special vitamina C şi alte vitamine aduc un extra beneficiu tenului, contribuind la formarea colagenului şi la crearea unei bariere antioxidante, ce ajută la menţinerea fermității pielii.
- Optimizează absorbția cremelor hidratante, a serumurilor cu rol antioxidant, ce stimulează colagenul și a tratamentelor anti-acnee. Prin îndepărtarea stratului superficial de celule moarte și deteriorate, pielea devine mai permeabilă permitând penetrarea în profunzime a elementelor benefice din cosmeticele utilizate în ritualurile de îngrijire a pielii.
Atenţie! Utilizaţi exfoliante fizice la minimum 3-4 zile, pe care le puteţi alterna cu cele chimice uşoare, aplicând întotdeauna cremă cu protecţie solară de minimum 30 SPF, atunci când ieşiţi din casă.