Cremă, loţiune, lapte sau apă – cu cât factorul de protecţie solară (SPF) este mai înalt, iar spectrul este unul larg, cu atât este mai benefic a fi utilizată în timpul verii, zilnic, nu doar atunci când ne expunem la soare. Ce ne arată studiile despre radiaţiile solare şi ne recomandă medicii, însă, în legătură cu aplicarea de loţiuni cu SPF în timpul iernii? De ce şi când este necesară protecţia solară iarna?
Cum se modifică radiaţiile solare în timpul iernii?
Pentru a înțelege radiaţia solară şi diferenţele sezonale, trebuie să urmărim înclinarea axei Pământului faţă de Soare în timpul mişcării de rotaţie. Aşadar, chiar dacă iarna Pămânul este mai aproape de Soare, emisfera nordică are o inclinaţie mult mai mare înspre exterior, astfel că radiaţiile solare ajung pe suprafaţa planetei la unghiuri mai mici. Acest fenomen este reponsabil pentru diminuarea radiaţiilor UVA (ce trec prin nori şi geamuri şi penetrează adânc în straturile pielii, cauzând deterioarea colagenului şi apariţia ridurilor) şi a radiaţiilor UVB (ce cauzează arsurile solare, alterarea ADN-ului pielii şi, în cazuri de arsuri repetate, cancer de piele). De asemenea, este mai pronunţat în emisfera nordică decât la latitudini mai mici, apropiate de Ecuator.
Factori ce potenţează radiaţiile solare în timpul iernii
Suprafeţe precum zăpada, apa sau asfaltul au capacitatea de a reflecta o cantitate consistentă de radiaţii solare, uneori chiar potenţând efectele nocive asupra pielii şi a ochilor. Astfel, zăpada proaspătă reflectă aproximativ 80% - 90% din radiația solară, absorbind doar 10% - 20% din razele soarelui, ceea ce înseamnă că zăpada este una dintre suprafețele naturale cele mai reflectorizante şi mai periculoase pentru sănătatea pielii şi a vederii. În timp ce apa reflectă între 10% şi 30% din radiaţiile solare, asfaltul absoarbe cea mai mare parte şi reflectă doar între 5% şi 15%.
De ce să utilizăm creme cu factor de protecţie solară şi iarna?
Numeroase studii au demonstrat că utilizarea regulată de protecție solară de-a lungul mai multor ani este eficientă în prevenirea leziunilor pielii, a fotoîmbătrânirii și a cancerelor de piele. În timpul sezonului rece, utilizarea unei creme sau soluţii cu SPF 30 şi spectru larg, care să includă şi protecţie împotriva radiaţiilor UVA, este necesară în primul rând persoanelor care petrec mult timp în aer liber, celor care lucrează în exterior şi sportivilor.
Dacă practicaţi sporturi de iarnă, este cu atât mai important să vă protejaţi pielea şi ochii de radiaţiile solare, cu un SPF 30 şi ochelari de soare. Acestea sunt cu atât mai periculoase cu cât sunt reflectate de zăpadă şi vă aflaţi la o altitudine mai mare, fiecare 1 000 de metri în plus crescând expunerea cu 10%.