Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Dușul – ritual al finalului de zi

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 01 Sep. 2024
Dușul – ritual al finalului de zi

Ritualurile de îngrijire personală sunt extrem de benefice, nu doar pentru corp şi igienă, ci şi pentru sănătatea mintală. Cu cât fiecare gest pe care îl facem pentru propriul corp este realizat mai atent, cu intenţie şi cu respect, cu atât corpul şi mintea ne vor mulţumi. Acelaşi lucru se întâmplă şi la duş, mai ales atunci când ne bucurăm de momentul său la finalul unei zile grele.

Trendul ”Everything shower”

Multe utilizatoare ale reţelelor online de socializare îşi prezintă rutina pentru un nou tip de îngrijire corporală: everything shower, sau duşul complet. Acesta presupune curăţarea întregului corp, a feţei, părului, exfoliere, epilare completă şi hidratare, întregul proces fiind acompaniat de produse cosmetice de foarte bună calitate şi putând dura între 2 şi 4 ore.

Susţinătorii acestui trend spun că este modalitatea ideală de a se reseta fizic şi mental şi de a se simţi reînnoiţi şi plini de vitalitate sau extrem de relaxaţi. Dacă vi se pare prea mult să staţi în baie între 2 şi 4 ore, aflaţi că nu durata sau numărul procedurilor aplicate vă fac să vă simţiţi mai bine, ci iubirea pe care i-o arătăm corpului în timpul ritualului de îngrijire.

Duşul – impact pozitiv asupra stării de bine

Ritualurile, rutinele și obiceiurile au un efect pozitiv asupra stării noastre de bine, deoarece ne fac să ne simțim în siguranță, încrezători și confortabil, mai ales atunci când ne tratăm cu bunătate și compasiune. Beneficiile unor astfel de acţiuni sunt interconectate, deoarece mintea şi corpul funcţionează împreună, iar îngrijirea uneia poate duce adesea la o îmbunătățire a stării celeilalte.

Gradul de igienă personală este deseori un semn al sănătăţii mintale. În timp ce grija faţă de propria persoană este recunoscută ca fiind un factor liniştitor şi benefic pentru psihic, o igienă deficitară poate semnala depresie sau anxietate. De asemenea, ca parte a duşului şi a spălatului pe cap, beneficiul atingerii este unul ce nu trebuie subestimat. Atunci când folosim atingerea fizică pentru a ne îngriji sau a fi îngrijiţi de alte persoane, de exemplu, în timpul unui masaj, încurajăm producția de oxitocină și endorfine, hormoni responsabili cu starea de bine.

Duşul – un ritual sau o rutină?

Durata duşului sau numărul de acţiuni de îngrijire pe care le efectuăm nu sunt atât de importante pe cât sunt modul în care acţionăm asupra propriului corp şi gândurile noastre. Graniţa dintre ritual şi rutină este foarte fragilă. În timp ce ritualul unui duş constă în realizarea fiecărei acţiuni cu grijă şi conştienţizare, rutina poate însemna grabă şi gânduri la următoarele activităţi. Pentru a obţine beneficiile maxime, transformaţi duşul, măcar uneori, într-un ritual de îngrijire! 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități