Eczema sau dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, care se manifestă prin erupţii cutanate uscate şi prurit local. Dermatita atopică se poate asocia cu alte forme alergice, precum rinita alergică, alergii orale sau de contact. De asemenea, unele persoane pot resimţi o accentuare a simptomelor ca urmare a consumului anumitor alimente. În mod diferit, eliminarea alimentelor cu potenţial inflamator sau alergen poate ameliora simptomele eczemei.
Ce este dieta de eliminare?
Dieta de eliminare poate ajuta în determinarea alimentelor care susţin procesul inflamator şi pot cauza reacția atopică. Tehnica aceasta constă în eliminarea totală, pentru un anumit timp, a unui aliment sau a unei grupe de alimente din consumul uzual, atunci când se consideră că o persoană poate prezenta sensibilitate la substanţele componente. Metoda de control a potenţialilor declanşatori ai eczemei se poate utiliza atât de către persoana afectată, cât şi de către mama care alăptează, atunci când sugarul suferă de dermatită atopică sau de alte afecţiuni digestive sau cutanate.
Înainte de a începe o dietă de eliminare, se recomandă ca pacientul să discute cu medicul despre simptomele sale şi despre alimentele care ar putea cauza probleme. În plus, medicul va monitoriza starea generală de sănătate a pacientului supus dietei de eliminare pentru a se asigura că nu apar deficienţe nutriţionale.
Paşi de urmat
Planificaţi dieta de eliminare cu cel puţin 2 săptămâni înainte de a începe şi asiguraţi-vă că veţi avea minimum 3 săptămâni în care veţi putea menţine noile reguli alimentare. Eliminaţi alimentele ce conţin compuşi sau ingrediente precum: gluten, lactoză, îndulcitori artificiali şi alţi aditivi alimentari sau alune, nuci şi sâmburi. După 3 săptămâni începeţi să reintroduceţi câte un aliment sau ingredient pe rând, de la cantităţi mici, până la cele normale din alimentaţia anterioară, timp de minimum 3-4 zile pentru fiecare ingredient nou introdus şi monitorizaţi efectele.
Aspecte de urmărit în timpul dietei de eliminare
Pacientul va redacta un jurnal alimentar, atât înainte de a începe dieta, cât şi pe parcursul său. Acesta va conţine informaţii precum:
- Suprafaţa şi simptomele eczemei pre-dietă.
- Simptomele asociate eczemelor s-au ameliorat în timpul dietei de eliminare? Care dintre ele? Cum v-aţi simţit, ca stare generală de sănătate?
- Au revenit simptomele după reintroducerea unui anumit aliment? Dacă da, care şi după cât timp?
Astfel, veţi putea şti ce alimente vă agravează erupţiile atopice, cum le puteţi controla şi dacă va fi necesar să evitaţi anumite alimente, pe termen lung, pentru a vă simţi mai bine.