Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Cele mai frecvente micoze ale pielii

25 May. 2021
Cele mai frecvente micoze ale pielii

Ce sunt micozele?

Micozele reprezintă infecţii cu fungi, microorganisme omniprezente în mediul natural, precum şi în cel antropic. Există fungi benefici și fungi nocivi, ce pot infecta epiderma sau mucoasele atunci când sistemul imunitar nu le poate contracara. În timpul verii suntem mult mai predispuşi la micoze, datorită umezelii din aer, a transpiraţiei mai abundente, precum şi a contactului direct cu suprafeţe neigienizate: piscine, saune, vestiare, cabine de duş.

Cum recunoaştem o micoză? În funcţie de tipul său, poate provoca descuamarea şi crăparea pielii, porţiuni de piele roşie, cu margini mai închise la culoare, mâncărimi cutanate şi durere. Cel mai frecvent, infecţiile micotice afectează zonele interdigitale de la picioare şi mâini, tălpile şi zonele de piele cu pliuri, fiind favorizate de mediul umed şi cald.

Infecţii micotice frecvente

Ciuperca piciorului (piciorul de atlet sau Tinea pedis) este o infecţie contagioasă, micotică, ce afectează zona interdigitală şi talpa piciorului. Determină descuamarea şi crăparea pielii, prurit şi usturime, expunând zona la infecţii bacteriene.  

Candidoza este o infecţie micotică determinată de Candida Albicans, ce poate afecta atât talpa şi unghiile piciorului, zona intimă feminină, cât şi întreg tractul digestiv, atunci când sistemul imunitar este compromis de stres, tratamente cu antibiotice, dezechilibre hormonale sau alimentare. Candidoza se manifestă prin inflamaţia şi înroşirea zonei vaginale însoţite de scurgeri, mâncărimi şi durere locală, dar şi prin îngălbenirea unghiilor piciorului sau sub formă de iritaţie de scutec la bebeluşi.

Tinea cruris, o infecţie micotică observată în special în zona inghinală, la bărbaţi, apare sub formă de plăci eritemo-scuamoase, însoţite de prurit. Acestea se pot extinde pe interiorul coapselor şi pe fese. Diagnosticul trebuie stabilit de medic, întrucât există şi alte afecţiuni cutanate ce pot apărea în zona inghinală.  

Diagnostic şi tratament micoze

Diagnosticul infecţiilor micotice presupune un consult dermatologic şi, eventual, examen micologic şi cultură fungică. Tratamentul constă în aplicarea de creme, loţiuni topice sau pudre antifungice timp de până la 6 săptămâni şi, în funcţie de extinderea infecţiei, antifungice orale. Se recomandă:

- o igienă riguroasă a picioarelor, zonei interdigitale, inghinale precum şi a tuturor zonelor afectate, cu uscare totală;

- purtarea de încălţăminte igienizată, lenjerie din bumbac, haine lejere şi dezinfectarea frecventă a acestora;

- purtarea de papuci în toate locurile publice de baie;

- aplicaţii locale cu uleiuri esenţiale cu efect anitimicotic: tea tree, cimbru, cuişoare.
Belene Skin Care Hyaluronic Acid Hydrating Beauty Pill, 30 capsule, Dacia Plant
Belene Skin Care Hyaluronic Acid Hydrating Beauty Pill, 30 capsule, Dacia Plant
Preț întreg 3190 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități