Începe pe furiș, fruntea devine mai înaltă, părul din spate devine tot mai rar. Fiecare al doilea bărbat se confruntă cu căderea părului, mai mult sau mai puțin puternică.
Ciclul creșterii părului
Firele de păr au un ciclu de viață relativ scurt, între doi și șase ani. În tot acest timp sunt implicate într-un ciclu de creștere: faza 1: creșterea este vizibilă, faza 2: se oprește. După această fază de creștere epuizantă firul de păr intră în repaus între 2-4 luni, după care cade (faza 3). Prin acest proces natural, pierdem zilnic în 80 și 100 de fire de păr. În aceeași rădăcină de păr se formează un nou fir care iese prin pielea capului. Ce se întâmplă însă când ciclul natural de creștere este dezechilibrat, părul devine mai subțire și mai puțin?
Calviție determinată ereditar
Atunci când părul începe să se rărească în zona frunții sau în creștet, aveți de-a face cu o predispoziție pe care ați moștenit-o de la părinți. Hormonii sexuali masculini (androgeni) joacă un rol esențial pentru calviția masculină.
Calviția condiționată ereditar este cauzată de o sensibilitate moștenită a rădăcinii firului de păr, în anumite zone ale capului, la produșii de descompunere ai testosteronului (Dihidrotestosteron). Tratamentele moderne folosesc substanța activă Alfatradiol, care inhibă descompunerea testosteronului la nivelul pielii capului.
În cazul căderii ereditare a părului, bulbul firului de păr reacționează ca o mimoză la hormonul care stimulează creșterea părului. În rădăcina părului din zonele afectate, există foarte mulți receptori la dihidrotestosteronul care afectează creșterea părului. În plus, enzima care transformă testosteronul în dihidrotestosteron este foarte activă în acest caz.
Ambii factori contribuie la scurtarea și subțierea părului. În final, firele care cresc sunt foarte subțiri și din ce în ce mai scurte. Acest tip de calviție poartă numele de Alopezia androgenetică.
Calviția difuză
Căderea părului este uniformă la nivelul întregului scalp, fără o localizare demarcată? În acest caz avem de-a face cu o calviție difuză. Bulbul părului este intact, însă nu este suficient de bine hrănit cu aminoacizi (cum ar fi cistina) și vitamine din grupa B.
Iată și consecințele: bulbul firului de păr își încetează la un moment dat activitatea. Durata de viață a firului scade și părul cade timpuriu. Se observă o cădere accentuată a părului, care necesită tratament, atunci când se pierd peste 100 de fire/zi. În farmacii sunt disponibile medicamente disponibile fără rețetă, care asigură firului de păr necesarul de aminoacizi, sulf și vitamina B.
Calviția circulară
O altă formă de cădere a părului este cea circulară (Alopecia Areata). Această formă deosebită de cădere a părului este caracterizată de spații bine delimitate de calviție, de diferite mărimi. Alopecia Areata are o cauză infecțioasă și este de cele mai multe ori reversibilă. Cauza nu este cunoscută, însă medicii sunt de părere că sunt implicate procese imunologice (care afectează
mecanismul de apărare al corpului). Factorii genetici joacă și ei un rol, dat fiind faptul că în aprox. 25% din cazuri, afecțiunea apare la mai mulți membri ai aceleași familii.
Un consult medical și recomandări din partea specialistului sunt necesare pentru a concepe un tratament pentru căderea circulară a părului la bărbați.
Câteva cifre interesante
- Numărul firelor de păr de pe cap: circa 100.000
- Creșterea lunară a părului: 1 centimetru
- Totalul producției zilnice de păr: 30 metri
- Durata de viață a unui fir de păr: între doi și șase ani
- Fire de păr pierdute zilnic: între 80 și 100
Știați că:
- Părul bărbaților crește mai repede decât părul femeilor
- Părul crește mai repede la temperaturi mai ridicate
- Părul crește mai lent odată cu înaintarea în vârstă
- Tunsul sau rasul nu influențează creșterea părului
- Părul bărbaților este mai dens decât părul femeilor
- Culoarea părului și numărul firelor de păr scad odată cu vârsta