Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Agresorii pielii și cum îi combatem

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 03 Jul. 2024
Agresorii pielii și cum îi combatem

Factorii genetici influenţează culoarea, textura, tipul de ten şi aspectul general al pielii, însă pentru a avea o piele sănătoasă, luminoasă, cu aspect şi culoare uniforme trebuie să fim conştienţi că anumiţi factori externi sau interni pot perturba modul de funcţionare a pielii, acţionând ca agresori. Poluarea şi alergenii, stresul şi lipsa somnului sunt doar câteva elemente pe care, odată cunoscute, le putem controla, pentru a preveni efectele nocive asupra celui mai amplu organ şi, în acelaşi timp, a principalei bariere protectoare a corpului nostru, pielea.

Factorii externi care agresează pielea

Poluarea aerului si fumul de ţigară

Poluarea aerului afectează tenul prin expunerea la particule nocive și substanțe chimice precum: particule în suspensie, de foarte mici dimensiuni, dioxid de azot, ozon, compuşi organici volatili din fumul de ţigară, dioxid de sulf, care pătrund în piele. Acestea pot provoca inflamații, îmbătrânire prematură, pete pigmentare și acnee. Poluarea atmosferică din spaţiile deschise sau închise degradează bariera naturală a pielii, diminuând capacitatea acesteia de a reține umiditatea și de a se proteja împotriva agresiunilor externe, iar rezultatul este un ten mai tern, iritat și predispus la probleme dermatologice.

Clima

Temperatura şi umiditatea excesive sau prea mici perturbă funcţionarea normală a pielii provocând sudoraţie, eliminare de sebum şi contribuind la blocarea porilor sau, dimpotrivă, uscând pielea şi ducând la prurit, descuamări şi iritaţii cutanate.

Radiaţiile ultraviolete

Razele UV provoacă arsuri solare, îmbătrânire prematură (riduri, pete pigmentare) și cresc riscul de cancer de piele. Radiaţiile UVB afectează stratul exterior ale epidermei, cauzând arsuri și daune ADN-ului, în timp ce radiaţiile UVA pătrund mai adânc, distrugând colagenul și elastina. Expunerea repetată şi de lungă durată la radiaţii solare sau artificiale slăbește bariera protectoare a pielii.

Alergenii

Contactul cu alergeni precum polen, praf, mucegai, parfum sau alte substanţe din produsele cosmetice, poate duce la dermatită alergică de contact sau eczemă, cu simptome ca roșeață, mâncărime şi inflamaţii. Aceste reacții pot compromite bariera cutanată, făcând-o mai vulnerabilă la infecții și iritații.

Alimentatia şi medicamentele

Alimentele prăjite, bogate în carbohidraţi simpli şi zahăr provoacă inflamaţie în organism şi îmbătrânire cutanată prematură, respectiv, cresc nivelul de insulină şi producţia de sebum, determinând blocarea porilor şi apariţia acneei. Medicamente precum anumite antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, statine şi diuretice pot provoca alergii cutanate însoţite de erupţii şi prurit cutanate, respectiv fotosensibilitate şi arsuri solare.

Cum combatem agresorii externi ai pielii

shutterstock_1150668467-min.jpg

Pentru a proteja pielea de efectele agresorilor externi, puteţi urma câțiva pași esențiali de îngrijire:

  • Curățare regulată: demachiaţi sau spălaţi fața de două ori pe zi cu un produs delicat, pentru a îndepărta impuritățile.
  • Hidratare, reparare şi protecţie: utilizaţi o cremă hidratantă care să ajute la întărirea barierei cutanate și să prevină deshidratarea. Alegeţi creme care conţin antioxidanți (vitamina C, vitamina E, niacinamidă) pentru a neutraliza radicalii liberi și pentru a proteja pielea de stresul oxidativ. De asemenea, dimineaţa, aplicaţi o cremă sau un ser care formează o barieră protectoare şi reparatoare, ce ajută la protejarea pielii împotriva vântului, frigului și a substanțelor chimice agresive. Consumaţi 1,5 – 2 litri de lichide zilnic pentru a asigura şi o hidratare din interior.
  • Protecție solară: folosiți zilnic un produs care oferă protecție solară cu spectru larg UVA şi UVB, de minim 30 SPF, chiar și în zilele înnorate, pentru a proteja pielea de radiațiile UV.
  • Evitați zonele poluate: dacă este posibil, limitați expunerea în zonele cu nivel ridicat de poluare, în special la orele de vârf. Utilizaţi aplicaţii mobile de monitorizare a calităţii aerului, care conţin informatii despre nivelul de poluanţi, alergeni, umiditate şi chiar indicele UV, pentru vă proteja cât mai eficient.
  • Alimentație sănătoasă: consumaţi alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele crude, pentru a ajuta pielea să se regenereze și să lupte împotriva efectelor negative ale poluării.
  • Evitarea fumatului: renunţati la fumat şi evitaţi zonele în care se fumează, pentru a a preveni efectele nocive ale fumului de ţigară asupra pielii.

 

Factorii interni care agresează pielea

Modificările hormonale

Modificările hormonale din perioada pubertăţii pot cauza producţie sebacee în exces şi acnee, iar după menopauză, odată cu diminuarea estrogenilor, pielea pierde din elasticitate şi ridurile devin mai pronunţate. Pe de altă parte, hormonii sexuali produşi în timpul sarcinii contribuie la producţia de melanină şi la apariţia de pete pigmentare denunite melasmă, la apariţia linia nigra, o linie verticală mai închisă la culoare, de-a lungul abdomenului, precum şi la modificări de pilozitate pe corp.

shutterstock_2108664305-min.jpg

Stresul

Stresul are multiple efecte negative asupra pielii, de la creşterea producţiei de sebum şi apariţia acneei, până la exacerbări ale afecţiunilor cutanate preexistente, precum eczeme şi psoriazis şi îmbătrânire prematură, accelerâd formarea ridurilor și pierderea elasticității pielii.

Afecţiuni autoimune

Atunci când sistemul imunitar identifică celule ale corpului drept patogeni, determină un răspuns imun de distrugere a acestora, cauzând afecţiuni autoimune. Cele mai frecvente boli autoimune cu efecte cutanate vizibile sunt:

  • Lupus eritematos sistemic (LES), ce cauzează erupții cutanate, adesea sub formă de fluture pe față, și alte leziuni cutanate.
  • Psoriazis, care se manifestă prin plăci roșii acoperite cu scuame albe, cel mai frecvent pe coate, genunchi și scalp.
  • Vitiligo, ce determină pierderea pigmentului pielii, ducând la apariția de pete albe.
  • Tiroidita Hashimoto, care conduce la uscăciune şi decuamare cutanată, îngroşarea pielii, edeme, rărirea şi căderea părului.

Cum combatem agresorii interni ai pielii

Ne putem proteja pielea de agresorii interni având mai multă grijă de noi înşine. De la practicarea exerciţiilor fizice regulate, ce ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie, la un somn mai bun şi la reducerea stresului, la adoptarea unor tehnici clare de diminuare a stresului, precum respiraţie diafragmatică, mindfulness sau meditaţie, şi până la identificarea, alături de medici specialişti, a problemelor medicale ce pot cauza afecţiuni ale pielii şi aderenţa la un tratament, toate acestea ne ajută să avem o piele mai sănătoasă şi mai luminoasă.

Belene Skin Care Silicium Anti-age Beauty Pill, 30 comprimate, Dacia Plant
Belene Skin Care Silicium Anti-age Beauty Pill, 30 comprimate, Dacia Plant
Preț întreg 5700 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități