Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Acneea la adolescent și la adult

Dr. Iulia Carp
de Dr. Iulia Carp
Medic specialist dermatologie | 05 Oct. 2022
Acneea la adolescent și la adult

Ce ne puteți spune despre acnee? Cine poate fi afectat de acnee?

Acneea este o boală multifactorială care debutează, de obicei, la pubertate. Este androgen dependentă și apare în zone în care glandele sebacee sunt numeroase. Este caracterizată de seboree și de apariția comedoanelor, papulelor și a pustulelor. Ambele sexe sunt afectate în egală măsură, însă la bărbați apar mai frecvent forme severe ale bolii, cel mai probabil din cauza influențelor hormonale.

Care sunt cauzele apariției acneei?

Cele mai importante cauze în apariția și întreținerea leziunilor sunt:

- Predispoziția genetică: copiii pacienților cu acnee severă sunt predispuși la acnee;

- Hiperactivitatea glandelor sebacee: aproape toți pacientii cu acnee au glande sebacee mai mari, și o producție de sebum crescută față de cei cu tegumentul normal. Aceste glande se găsesc într-un număr mare pe față, în spatele urechilor, pe toracele superior anterior și posterior, pe porțiunile superioare ale membrelor.

- Hormonii: la pubertate, stimularea androgenică prin testosteron și prin alți hormoni ovarieni și adrenali duce la dezvoltarea glandelor sebacee și intensificarea producției de sebum. La adult, cauze hormonale ale apariției acneei sunt: producerea aberantă de hormoni în sindromul ovarului polichistic sau în alte patologii endocrine, administrarea de androgeni în scop medical sau utilizarea improprie a steroizilor anabolizanți.

- S-a dovedit că există o încetinire a procesului de descuamare a porțiunii terminale a foliculilor, astfel celulele nedescuamate, împreună cu sebumul, duc la formarea comedoanelor (puncte negre și albe).

- Microorganismele: trebuie să reținem că acneea nu este o boala infecțioasă. S-a dovedit că anumite bacterii, precum Propionibacterium acnes sau Staphylococcus Epidermidis, care se găsesc în mod normal pe piele, sunt mai numeroase la pacienții cu acnee.

Cum se poate preveni și trata acneea? Cum se îngrijește tenul acneic?

Îngrijirea pe care o acordăm tenului este esențială, atât în prevenția cât și în tratamentul leziunilor. Este foarte important să se curețe pieleat, atât dimineața cât și seara, cu un agent de curățare blând pentru a îndepărta impuritățile, sebumul și machiajul. După curățare se aplică un ser cu compuși activi, apoi o cremă hidratantă. Este important de reținut că un ten seboreic nu este neapărat un ten hidratat. Astfel, este necesar să găsim un echilibru între produsele cu rol în tratarea leziunilor (pe bază de acizi, retinol), și produsele cu rol hidratant care refac bariera cutanată (de tipul acidului hialuronic, glicerinei, ceramidelor etc.).

Un alt aspect important este protecția solară. Majoritatea tratamentelor antiacneice sensibilizează tenul la expunerea UV, astfel protecția solară riguroasă devine necesară pentru a preveni iritații sau hiperpigmentări.

Atunci când tratamentul local nu este suficient, vom opta și pentru un tratament intern pe bază de antibiotice în doze mici, retinoizi sau suplimente create special pentru nevoile tenului acneic. În ajutorul tratamentelor interne și locale, vin procedurile efectuate în cabinetul medicului dermatolog. Acestea au rolul de a scădea inflamația, de a ajuta tenul să se descuameze, de a regla secreția de sebum și de a trata cicatricile postacneice. Printre cele mai eficiente sunt peelingurile, microneedlingul, PRP, terapiile laser.

La momentul actual există un arsenal de produse, tratamente și proceduri care, atunci când sunt utilizate la recomandarea medicului dermatolog, vor ajuta pacientul să obțină o piele fără leziuni.

Ce rol au dieta și stresul în acnee?

Există studii care au dovedit că, atunci când se consumă alimente cu indice glicemic mare (pâine albă, cereale, chipsuri, cartofi prăjiți, patiserie, dulciuri, băuturi carbogazoase, orez etc.), apare un status inflamator la nivelul organismului, ce poate agrava acneea. Astfel, se recomandă o dietă bazată pe legume și fructe proaspete, leguminoase, carne slabă și pește. De asemenea, după cum bine știm, stresul este un factor agravant pentru majoritatea patologiilor, acneea nefiind o excepție.

Dr. Iulia Carp
Dr. Iulia Carp
Medic specialist dermatologie

Comunități