Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Acidul hialuronic, secretul tenului hidratat

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 17 Oct. 2024
Acidul hialuronic, secretul tenului hidratat

Rafturile cu cosmetice ale magazinelor şi farmaciilor expun tot mai multe produse ce conţin acid hialuronic (AH), dedicate, în special, tenului matur sau uscat. Ce este acidul hialuronic şi care sunt avantajele utilizării sale?

Ce este acidul hialuronic?   

Acidul hialuronic este o moleculă polizaharidă, un tip de zahăr produs în mod natural de organism, care se regăseşte în mod special în piele, ochi şi articulaţii. Rolul său este de a oferi hidratare şi elasticitate ţesuturilor, fiind capabil de a reţine şi elibera lent de până la 1000 de ori volumul său în apă.

Similar cu procesul de pierdere a colagenului, sinteza de AH se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. În plus, factori din mediu precum aerul uscat, rece sau prea cald absorb umiditatea din piele, lăsând-o uscată şi vulnerabilă.

Care sunt tipurile de acid hialuronic şi de produse ce îl conţin?

Acidul hialuronic poate fi împărţit în funcţie de volumul molecular în AH cu masă moleculară mare – are capacitate hidratantă mare, însă moleculele rămân la suprafaţa pielii – şi acid hialuronic cu masă moleculară mică (AH hidrolizat) – ce are capacitate mai mică de hidratare, însă particulele penetrează dermul şi conferă hidratare profundă.

Produsele cu AH pot fi topice, de exemplu, serumuri, măşti, tratamente pentru buze şi creme pentru ten, sau injectabile, utilizate în clinicile de estetică, ce au rolul de a reumple ţesuturi precum pomeţii obrajilor, conturul ochilor sau liniile dintre nas şi buze. Ca ingredient activ, AH mai poate fi întâlnit sub denumirea Sodium Hyaluronate.

Beneficiile produselor topice cu acid hialuronic

  • Hidratare intensă – AH atrage și reține apa în piele, ajutând la menținerea hidratării și la întărirea barierei cutanate.
  • Reducerea ridurilor și liniilor fine – AH conferă tenului un aspect mai neted și mai tânăr.
  • Stimularea producției de colagen – AH poate stimula producția naturală de colagen în piele, contribuind la menținerea fermității și elasticității acesteia.
  • Calmarea pielii – produsele cu AH au proprietăți antiinflamatorii și de vindecare, ajutând la calmarea și reducerea iritațiilor, roșeții sau inflamațiilor pielii.
  • Toleranţă mare pentru pielea sensibilă – produsele topice cu AH sunt bine tolerate de piele, fiind benefice persoanelor cu piele uscată, deshidratată sau îmbătrânită prematur, femeilor însărcinate şi care alăptează.
Atenţie! Pentru o hidratare maximă a tenului, căutați produse cosmetice care conțin acid hialuronic într-o varietate de dimensiuni ale masei moleculare. De asemenea, AH poate absorbi umiditatea din piele, aşadar asiguraţi-vă că pielea este umedă înainte de aplicarea serumului cu AH şi aplicaţi imediat o cremă hidratantă.

 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități