Telemunca a solicitat abilitățile oamenilor de adaptare la noile condiții, atât în domeniul personal, cât și în cel profesional. Deși are numeroase beneficii, lucrul de acasă poate avea efecte negative asupra stării de sănătate, fapt cauzat de necunoașterea sau aplicarea greşitӑ a unor principii de sănătate în muncă. Mediul personal este rareori structurat după aceleași principii ale mediului de muncă, astfel încât pot apărea probleme precum durerile de spate sau de cap.
Pentru a vă proteja sănătatea spatelui, iată câteva lucruri pe care le puteți face în timp ce lucraţi de acasӑ:
- Alternați perioadele de lucru stând pe scaun cu cele stând în picioare. Puteți face acest lucru așezând laptopul pe un suport mai înalt, fiind de preferat ca brațele să poată sta îndoite din cot la 90 de grade, sau pur și simplu participând în picioare la ședințele de echipă la care nu este nevoie să și scrieți.
- Pentru o postură corectă, nivelul ecranului va fi la cel al ochilor. Atunci când acesta este amplasat mai jos, capul stă aplecat iar gâtul stă încordat și întins. Din aceste motive, se rocomandă folosirea desktop-urilor mai degrabă decât a laptopurilor, deoarece ecranul poate fi ridicat separat, fără a împiedica accesul la tastatură. În cazul în care aveți laptop la dispoziție, puteți lua în considerare achiziționarea unei tastaturi conectabile prin USB și plasarea laptopului la înălțime adecvată.
- Folosiți scaune adecvate, care oferă suport lombar. Scaunele de bucătărie pot fi nu doar incomode pe termen lung, dar pot suprasolicita mușchii spatelui. Evitați lucrul pe canapea sau în pat, deoarece veți avea tendința de a sta aplecat.
- Asigurați-vă că aveți lumină suficientă. Prea puțină lumină vă pot face să întindeți mușchii gâtului și să vă suprasolicitați ochii.
- Faceți mișcare. Luați pauze regulate și faceți mici exerciții fizice sau chiar scurte plimbări. Întinderile sau posturile de yoga pot ajuta la mobilizarea spatelui, iar dansul pe melodia preferată vă ajută nu doar la destinderea mușchilor, ci și la eliberarea stresului.
- Verificați în mod regulat postura. Atunci când lucrați, este ușor să fiți atât de absorbit de activitate încât să uitați cu totul de dumneavoastră. Propuneți-vă să orientați atenția înapoi către corp periodic. Cum sunt poziționate brațele, gâtul, spatele? Scanați corpul pentru a depista senzațiile de amorțeală, încordare, tensiune sau chiar durere. Reglați poziția corpului ori de câte ori este nevoie: îndreptați spatele, ajustați sprijinul lombar, reglați înălțimea scaunului pentru ca tălpile să atingă pământul.