Durere Durere

Kilogramele în exces afectează articulația genunchiului

14 Jun. 2016
Kilogramele în exces afectează articulația genunchiului

Genunchiul este cea mai mare articulație, fiind deosebit de rezistent la sarcini. Pentru scurt timp, poate suporta greutăți de până la 1,5 tone. Cu toate acestea, numeroase persoane suferă de afecțiuni provocate de artroză în articulația genunchiului. Cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât crește riscul artrozei. Vă prezentăm mai jos câteva dintre riscurile pe care le prezintă greutatea în exces pentru genunchi.

Dureri reumatice în genunchi

Pentru aproximativ 10 % din populație, fiecare mișcare a genunchiului este însoțită de durere, respectiv durere reumatică. Reumatic (de origine greacă) înseamnă "durere expansivă" și reprezintă un termen colectiv pentru un număr mare de afecțiuni dureroase la nivelul aparatului locomotor și de sprijin. Reumatismul poate fi condiționat de inflamații sau de uzură permanentă. Se diferențiază mai multe tipuri de reumatism:

  • Reumatismul țesutului moale, prin care mușchii, ligamentele, tendoanele și sacul sinovial suferă modificări dureroase
  • Forme reumatice degenerative, spre exemplu artroza
  • Reumatism inflamator și artrita cronică, care sunt caracterizate de inflamații la nivelul articulațiilor, rigiditate, dureri.

Măsuri împotriva reumatismului

Pentru persoanele care suferă de reumatism, calitatea vieții este afectată semnificativ. Deși există medicamente antireumatice care reduc intensitatea durerii, folosirea acestora pe termen lung nu este lipsită de efecte secundare, precum ulcerul.

Uzura articulațiilor poate fi prevenită. Este cunoscut faptul că greutatea în exces favorizează apariția artrozelor, fiind unul dintre motivele pentru care trebuie să încercăm să menținem o greutate normală.

Artroza - afecțiune foarte răspândită

Problemele specifice artrozei (artroza = uzura articulațiilor) sunt frecvente, iar printre cele mai afectate articulații sunt coloana, articulația soldului și genunchii. De reținut că peste 75% dintre toate persoanele de peste 50 de ani suferă de probleme articulare, fapt datorat procesului fiziologic de îmbătrânire. Numai uzura prematură și exagerată este considerată o afecțiune în sine.

Centrul de greutate prelungit afectează genunchii

Genunchiul este cea mai mare articulație și este supus unei sarcini imense. Problemele specifice artrozei sunt foarte frecvente la nivelul genunchilor: aproape 25% din populație se plânge de dureri în zona articulației genunchiului. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât riscul dezvoltării unei artroze este mai ridicat. Greutatea în exces afectează mai mult articulația genunchiului decât pe cea a șoldului, spre exemplu.

În special în cazul obezității, întreaga coloană și extremitățile inferioare sunt supuse unor sarcini sporite. Echilibrul musculaturii spatelui și abdomenului este afectat. Se ajunge la o înclinare în regiunea lombară, iar centrul de greutate se deplasează, fapt ce afectează suplimentar articulația genunchiului.

Care sunt inconvenientele?

Indiciile tipice referitoare la expunerea genunchilor la solicitări extreme constau în dureri expansive sau senzația de înțepături. Atunci când artroza  genunchiului este deja avansată, rezultă sunete tipice de ”măcinare” a cartilagiilor.

Alți factori care facilitează apariția problemelor la nivelul genunchilor:

  • Solicitare extremă în urma activității sportive
  • Afecțiuni metabolice (diabet: una din urmările posibile în cazul kilogramelor în plus)
  • Poziții greșite ale picioarelor
  • Traumatisme în urma accidentelor
  • Fracturi osoase vindecate greșit

Urmările artrozei sunt durerile, deformările, îngroșările articulațiilor afectate, diferite în funcție de stadiul artrozei. De regulă, artroza evoluează progresiv. Pacienții pot petrece câteva luni fără nici un fel de durere, urmate apoi de intervale dureroase.

Alinarea durerilor din genunchi

Dat fiind faptul că greutatea în exces supune genunchiul la o măcinare suplimentară a cartilagiilor, kilogramele în plus ar trebui eliminate. Activitatea fizică regulată, cum ar fi înotul, mersul pe bicicletă gimnastica joacă rolul de măsuri profilactice, și sunt măsuri importante împotriva “măcinării” genunchiului.

Comunități