În Africa de Sud-Vest, gheara diavolului a început să fie folosită împotriva problemelor digestive, a febrei și pentru calmarea durerilor încă de acum sute de ani. Însă doar în urmă cu 100 de ani numeroasele beneficii ale plantei au început să fie cunoscute și în Europa. Denumirea latină a acestei plante este Harpagophytum procumbens și face referire la fructele prevăzute cu ”gheare”. În traducere liberă, "Harpagos" înseamnă gheara de jos și "phytum" plantă. "Procumbens" se referă la poziția lipită de pământ, forma în care crește această plantă, dezvoltând o tulpină cu o lungime de până la 1,5 metri. Se cunosc aproape 2000 de tipuri diferite, însă beneficiile vindecătoare au fost atribuite și demonstrate științific numai acestui tip african.
Efectele tratamentului cu gheara diavolului
Inițial a fost cunoscut doar efectul rădăcinii acestei plante, care stimulează stomacul și producția de sucuri digestive. Pentru aceasta, din rădăcina uscată se obține un decoct care poate fi consumat împotriva lipsei apetitului și pentru o producție mai mare a sucurilor gastrice și biliare. Această acțiune medicală este explicată prin iridoidele glicozidelor.
Ulterior s-a constatat că substanțele ghearei-diavolului au efect antiinflamator și analgezic. În prezent, rezultatele au fost demonstrate științific, iar gheara diavolului a fost permisă în completarea terapiei pentru afecțiunile degenerative ale aparatului locomotor. Un alt avantaj al preparatelor cu gheara-dracului: de cele mai multe ori sunt mai bine tolerate decât preparatele chimice, și nu se cunosc contraindicații în combinație cu alte medicamente. Așadar, gheara diavolului este potrivită pentru tratamentele pe termen îndelungat. Spre exemplu în cazul durerilor cronice. Pentru prepararea medicamentelor sunt folosite rădăcini uscate de gheara diavolului. Extractul este disponibil în numeroase farmacii și poate fi administrat sub formă de tablete, ceaiuri sau tincturi.
Tratament cu gheara diavolului
Datorită proprietăților sale anti-inflamatoare și antinevralgice, gheara diavolului se numără printre cele mai importante componente ale fitoterapiei moderne. Printre cei care profită de pe urma acestei plante sunt pacienții care suferă de artroză, spre exemplu în cazul unei uzuri articulare, pacienții cu afecțiuni reumatice ușoare, însă și cei cu dureri cronice de spate. În cazul formelor severe de dureri articulare, medicina naturistă vine în completarea terapiei medicale. În cazul terapiei antinevralgice, gheara diavolului poate fi folosit împotriva durerilor ușoare spre medii, pentru susținerea altui tratament.
Terapia cu gheara diavolului nu este potrivită în cazul durerilor acute spre puternice. În cazul administrării de preparate cu gheara diavolului, pacienții trebuie să rețină că efectele încep să apară în medie după 3 săptămâni de tratament.
Efecte secundare posibile
În general, medicamentele cu gheara diavolului sunt ușor de tolerat. Efectele secundare cum ar fi starea de greață, amețeală sau durerile de cap apar doar rareori.
Când nu este indicată gheara diavolului?
În timpul sarcinii și a alăptării, în cazul copiilor mai mici de 12 ani, nu este permisă folosirea preparatelor care conțin gheara dracului. De asemenea, interdicția se impune și în cazul ulcerului de stomac și a celui duodenal. Pacienții care suferă de diabet, tulburări cardiace și ale sistemului circulator sau suferă de calculi biliari, ar trebui să consulte medicul înainte de a începe administrarea.
În cazul în care observați că simptomele se acutizează, că roșeața, inflamarea și temperatura ridicată nu dispar, adresați-vă imediat medicului! Este posibil să fie nevoie de un alt tratament.