Durere Durere

Enzimoterapia impotriva accidentarilor sportive

16 Mar. 2017
Enzimoterapia impotriva accidentarilor sportive

Zilele insorite se apropie si odata cu ele si numarul accidentarilor sportive. Fie ca se produc in timpul alergarii, a mersului pe bicicleta, a catararilor sau la fotbal, o clipa de neatentie este de ajuns pentru o luxatie. In ultimii ani, accidentarile sportive sunt tot mai des tratate prin enzimoterapie.  Ce se petrece in organismul nostru dupa ce suferim o astfel de accidentare si de ce grabesc aceste produse procesul de vindecare?

Prin aplicarea de forta asupra unui punct al organismului se pot produce rupturi la nivelul vaselor de sange si de limfa, fapt care provoaca inflamarea si aparitia hematoamelor. In plus, ca urmare a presiunii tesutului inflamat local sunt provocate si dureri ale terminatiilor nervoase.

In incercarea de refacere a arealului afectat, organismul va induce o crestere a circulatiei sangelui in zona respectiva dar si o crestere a temperaturii tesutului afectat, fapt ce produce o usoara reactie de inflamare a zonei accidentate. In intregul proces de vindecare si de metabolizare a tesutului conditionat de accidentare participa numeroase enzime. Astfel, spre exemplu in cazul unui hematom, din descompunerea hemoglobinei rezulta bilirubina de culoare galben-maroniu. Hematomul care initial are o culoare violeta se reduce in intensitate, devine galben-maroniu pana la vindecarea completa.

 

Enzimoterapia sprijina enzimele proprii organismului

Tratamentul traditional recomandat in cazul unei accidentari precum o contuzie sau a unei intinderi consta in aplicarea de comprese reci asupra zonelor afectate. Pentru sprijinirea si imbunatatirea acestor masuri terapeutice, enzimoterapie apeleaza la enzime proteolitice care descompun proteinele. Astfel, se foloseste in special tripsina ca enzima de origine animala sau bromelaina, un amestec de enzime obtinute din ananas ca substanta activa pe baza de plante. Substratul obtinut din planta de ananas reprezinta o solutie cunoscuta culturilor din America de Sud si America Centrala de sute de ani, folosita pentru tratarea accidentarilor.

Studiile au demonstrat ca prin administrarea de bromelaina, tesuturile inflamate se refac mai repede, iar intensitatea durerilor scade in regiunea afectata a organismului, comparativ cu tratamentul traditional exclusiv fizic. Prin descompunerea proteinelor care patrund prin sange in tesutul accidentat, substantele metabolice descompuse pot fi eliminate mai rapid de sistemul de eliminare al organismului. Se explica astfel retragerea rapida a inflamatiilor cat si reducerea durerilor de presiune. Preparatele enzimatice sunt considerate completari sau alternative la antireumaticele nesteroidiene (NSAR), prescrise frecvent ca antianalgezice impotriva accidentarilor sportive.

 

 

Controverse privind administrarea preventiva

In medicina sportiva exista adepti ai administrarii preventive de preparate pe baza de enzime, in special in tipurile de sport care implica accidentari frecvente precum fotbalul, handbalul, boxul. Exista voci care sustin ca o astfel de administrare preventiva reduce durerile si previne aparitia inflamatiilor puternice, insa eficienta unor astfel de masuri este controversata in cercurile oamenilor de stiinta din domeniu.

 

Efecte secundare rare

Preparatele cu enzime sunt disponibile pe piata sub forma de combinatii de substante active sau ca monopreparate. In cazul combinatiilor de substante active, trebuie sa retineti posibilitatea reactiilor de intoleranta la substantele de origine animala. Ca reprezentant principal al enzimelor vegetale, Bromelain este autorizat ca monopreparat din 1997. Dat fiind faptul ca bromelaina este descompusa de sucurile gastrice, substanta activa este disponibila sub forma de drajeuri si tablete, invelite intr-un strat protector, rezistent la actiunea sucurile gastrice. Astfel, enzimele pot trece de mucoasa intestinala si ajung prin sange pana la arealul afectat.

Efectele secundare sunt rare. Au fost constatate reactii alergice sau simptome temporare la nivel gastro-intestinal precum diareea sau durerile de stomac. Se recomanda administrarea preparatelor cu enzime intre mese si nu in timpul lor.

Comunități