Ce este diclofenacul?
Durerile și infecțiile reprezintă situații tipice în care se apelează la substanța diclofenac, care este deosebit de eficientă în cazul afecțiunilor cronice ale articulațiilor, cum ar fi reumatismul sau accidentările sportive, de genul întinderilor musculare și contuziilor. În comparație cu acidul acetilsalicilic și paracetamolul, substanța activă diclofenac se numără printre acele medicamente mai noi: acesta a fost introdus pe piață începând din 1974. Derivatul acidului acetic reprezintă unul dintre cele mai frecvent folosite analgezice – producătorii încasează anual 130 milioane EUR din vânzarea substanței active diclofenac.
Acțiunea substanței Diclofenac
Diclofenacul aparține grupului așa-numiților inhibitori de ciclooxigenază (analgezice neopioide), așadar analgezicele care nu sunt derivate opioide. Dat fiind faptul că diclofenacul are o acțiune anti-inflamatoare foarte bună (antiflogistic), alături de Ibuprofen se numără printre preparatele antiflogistice nesteroidale, așadar cei cu efect antiinflamator, în componența cărora nu se regăsesc steroizi cum ar fi cortizonul. Aceste preparate sunt foarte eficiente împotriva afecțiunilor reumatice, sunt cunoscute și ca antireumatice nesteroidiene (NSAR).
Substanța activă în analgezic
Substanța activă diclofenac este folosită atât intern cât și extern pentru tratarea durerilor acute și cronice cu intensitate ușoară spre medie – în special atunci când sunt condiționate de inflamații sau când sunt însoțite de febră. Tabloul clinic în care este prescrisă frecvent această substanță activă, este cel al afecțiunilor reumatice, cum ar fi poliartrita și artroza cronică, crizele acute de gută, accidentările articulaților la sport, durerile și inflamațiile post-operatorii, herniile de disc sau chiar durerile menstruale.
Acțiunea se resimte rapid, la aproximativ 30 – 60 minute după administrare, iar efectul se menține timp de patru ore (în cazul tabletelor Retard care eliberează substanța activă diclofenac mai încet, efectul poate dura până la 12 ore). Diclofenac inhibă ciclooxigenaza Cox-1 și Cox-2 produsă natural în corp. În special Cox-2 se activează în cazul afectării celulelor și activează producția prostaglandină care amplifică inflamațiile și senzația de durere. Prin diclofenac se urmărește în principal inhibarea acestora. În schimb, Cox-1 crește producția de prostaciclină, care protejează mucoasa stomacului. De aici rezultă efectele secundare ale diclofenacului care afectează stomacul.
Dozajul diclofenacului
Substanța activă diclofenac – cunoscută în principal sub forma denumirii comerciale Voltaren® – este disponibilă sub diferite forme în farmacii: pentru uzul intern sub formă de tablete, capsule, drajeuri și picături sau soluție injectabilă, iar pentru uz extern sub formă de cremă, gel sau plasture sau chiar picături pentru ochi. În Germania, pentru toate aceste preparatele se aplică obligativitatea lor de comercializare strict în farmacii și pe bază de rețetă, în funcție de cantitatea de substanță activă din conținut și de forma de dozare. Doza zilnică maximă pentru tablete este de 150 mg, ceea ce reprezintă 3-4 tablete în cazul celor obișnuite, sau două doze de preparat Retard.
Efectele secundare ale diclofenacului
Cele mai importante efecte secundare ale diclofenacului sunt cele asupra aparatului digestiv: pierderea apetitului, diaree, stări de greață, dureri stomacale; pericolul ulcerului de stomac sau chiar al hemoragiilor gastro-intestinale este mare. Pacienților care suferă de o sensibilitate la diclofenac, li se recomandă administrarea acestuia împreună cu un preparat de protecție a stomacului. Printre efectele secundare mai rar întâlnite, se numără afectarea funcției renale, creșterea tensiunii arteriale sau creștere tendinței de sângerare. Printre efectele secundare ale diclofenacului se numără și cele hepatice, în special în cazul administrării concomitente de substanțe cu potențial dăunător pentru ficat (exemplu: medicamente împotriva convulsiilor) sau consumul de alcool în exces. Uneori printre efectele secundare ale diclofenacului, pot apărea și spasmele căilor respiratorii și îngreunarea respirației.
În urmă cu câțiva ani au fost retrase de pe piață noile NSAR (antireumatice nesteroidiene), care inhibau în mod special Cox-2 (Coxibe), deoarece s-a constatat creșterea riscului de producere a infarcturilor . Cu această ocazie au fost verificate și „vechile” NSAR ne-selective, cum ar fi diclofenacul și ibuprofenul – iar prezența acestui risc a fost descoperit și în cazul acestora. Discuția este încă în desfășurare (situație iulie 2010), dat fiind faptul că pentru nenumărate afecțiuni nu există alternative de tratament satisfăcător.
Indicații importante cu privire la diclofenac
- Luați întotdeauna cea mai mică doză de diclofenac posibilă. Stabiliți dozajul împreună cu medicul.
- Nu depășiți doza maximă de diclofenac prescrisă.
- Nu combinați diclofenacul cu alte preparate NSAR cum ar fi ibuprofenul, deoarece efectele secundare s-ar putea accentua.
- În cazul unei administrări de diclofenac pe termen mai lung, controlați în mod regulat tensiunea arterială, valorile renale și cele hepatice.
- Nu se recomandă administrarea de diclofenac copiilor, tinerilor, persoanelor care suferă de astm și nici gravidelor.
Ca să ai grijă corect de tine și de familia ta, specialiștii Alphega îți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!
Sperăm ca acest articol te-a ajutat să înțelegi de ce diclofenacul este un ajutor în caz de dureri sau infecții.
Spune-ne într-un comentariu cat de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!