Durere Durere

Cum ne menţinem flexibilitatea

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 24 Nov. 2024
Cum ne menţinem flexibilitatea

Flexibilitatea corpului este esenţială pentru sănătate, aducând numeroase avantaje pentru integritatea sistemului musculoscheletal și pentru îmbunătățirea calității vieții.

Importanța flexibilității

Flexibilitatea ajută la prevenirea accidentărilor, deoarece mușchii rezistă mai bine la întinderi excesive și sunt mai puțin predispuși la leziuni, asigurând şi o mai bună performanță sportivă prin creșterea amplitudinii mișcărilor. De aceea, se recomandă întotdeauna efectuarea exerciţiilor de încălzire, prin stretching, înainte de un antrenament.

Stretching-ul ajută la reducerea tensiunii musculare și a durerilor, în special în cazul persoanelor care petrec mult timp în poziții statice, la birou, şi poate asigura o circulație sanguină mai bună, ceea ce sprijină sănătatea cardiovasculară și ajută mușchii să se refacă mai rapid după efort.

De asemenea, flexibilitatea contribuie la menţinerea posturii corecte și a unui echilibru mai bun, reducând riscul căderilor, mai ales la persoanele în vârstă.

Exerciţii de flexibilitate, pentru fiecare generaţie

Copiii şi adolescenţii au mai multă mobilitate, iar joaca liberă, activă, ajută la menţinerea sa în mod natural. Totuşi, statul în şezut la şcoală şi la teme și orele petrecute în faţa unui ecran le îngrădesc libertatea de mişcare. Aşadar, chiar şi tinerii au nevoie de 2-3 şedinţe de exerciţii de flexibilitate pe săptămână, care pot fi la antrenamentele sportive pe care le practică, la înot, dans sau prin joacă.

Adulţii petrec şi mai mult timp în poziţii statice, iar musculatura şi articulaţiile încep să resimtă această lipsă de mişcare. Astfel, pentru a vă menţine mobilitatea, efectuaţi zilnic sau cel puţin de 2-3 ori pe săptămână scurte sesiuni de exerciţii de stretching. Acesta poate fi pasiv: întinderi sau flexări de membre, fandări prelungi ori rotirea trunchiului şi menţinerea posturii între 10 şi 60 de secunde, ori activ: repetarea posturii vacă-pisică din yoga, rotirea lentă a membrelor (drepte şi flexate) înainte şi înapoi, alternativ etc. Practicile yoga şi pilates conţin multe tipuri de exerciţii pentru flexibilitate.

Vârstnicii au nevoie de flexibilitate pentru a-şi menţine mobilitatea în mişcări şi autonomia. Cele mai potrivite tipuri de exerciţii sunt cele din şezut sau cu sprijin, pentru a nu pune presiune pe anumite articulaţii şi a evita accidentările. În şezut: ridicarea şi întinderea braţelor, apoi, alternativ, înclinarea cu câte un braţ ridicat, în direcţia opusă. În picioare: balans de picior, alternativ, în faţă şi în spate şi flexarea piciorului cu tragerea genunchiului la piept, iar în spate tragerea călcâiului către fese. Încercaţi să practicaţi cel puţin 10 minute pe zi.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități