Afecțiunea de chist Baker constă într-o acumulare de lichid sinovial în zona din spatele al unui genunchi, care se formează deseori pe fondul unei afecțiuni cronice a genunchiului. Sindromul tipic este o inflamație bine definită în regiunea poplitee. De regulă, chistul Baker poate fi tratat cu alifii anti-inflamatoare, însă în cazul în care inflamația nu se retrage, ar trebui luată în considerare intervenția chirurgicală.
Cauza: accidentările genunchilor
Diagnosticul de chist Baker apare de cele mai multe ori în urma unei afecțiuni cronice ale genunchiului. Printre acestea se numără accidentările meniscului sau reumatismul. Atunci când ungenunchi a suferit o accidentare, organismul încearcă să compenseze, producând mai mult lichid sinovial. Apare astfel în articulație o presiune internă sporită, țesutul conjunctiv din jur amorțește, existând riscul formării de chisturi pline cu lichid.
Categoria de vârstă care este afectată în mod preponderent de apariția chisturilor Baker este cea medie spre înaintată. Uneori însă aceste chisturi pot să apară și în rândul copiilor.
Simptomele chistului baker
Chistul baker este de cele mai multe ori palpabil. Severitatea umflăturii depinde, printre altele, de activitatea fizică a organismului. Cu cât cel afectat este mai activ, cu atât disconfortul va fi mai mare.
Deseori cei afectați se plâng și de restricționarea libertății de mișcare a genunchiului. Atunci când chistul apasă pe nervii și vasele de sânge limitrofe, pot fi resimțite senzații neplăcute în picior. Când chistul se rupe, durerile din genunchi devin foarte marcante și mai accentuate atunci când presiunea crește.
Tratamentul chistului Baker
Atunci când un chist Baker nu provoacă nici un disconfort, nici nu se recomandă vreun tratament. Dacă însă pacientul resimte dureri, se recomandă medicamente anti-inflamatoare cu diclofenac sau ibuprofen. În cazurile mai rare se poate apela și la injecții cu cortizon, însă acestea sunt relativ controversate ca urmare a posibilelor efecte secundare. Dacă tratamentul tradițional se dovedește ineficient, chistul baker poate fi îndepărtat chirurgical.
Mai important decât tratamentul chistului baker este tratarea cauzei în sine, în caz contrar chistul va continua să reapară. Dacă chistul este provocat de o accidentare a meniscului, aceasta trebuie și ea tratată.