Durere Durere

Ce trebuie să știm despre analgezice?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 05 Oct. 2022
Ce trebuie să știm despre analgezice?

Durerea este simptomul cel mai frecvent întâlnit, iar analgezicele se numără printre cele mai utilizate medicamente. Este bine de știut că, pentru eficiență crescută, analgezicul trebuie ales în funcție de tipul durerii, și că pot să apară și efecte nedorite la administrare.

Analgezicele de sinteză

Cele mai utilizate medicamente pentru tratamentul durerii sunt analgezicele anilide și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Deși majoritatea se eliberează fără prescripție, este important sfatul medicului înainte de a lua orice fel de medicament, pentru că toate analgezicele pot avea efecte adverse, pot să apară interacțiuni cu alte medicamente administrate concomitent.

Astfel, la persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, AINS cresc riscurile de atac de cord, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. De asemenea, AINS pot să producă ulcer, gastrită sau sângerări digestive, și afectează flora intestinală. Paracetamolul are potențial hepatotoxic, ficatul fiind sever afectat de administrarea de doze mari.

Cum se alege un analgezic?

Analgezicele, atât cele naturale, cât și cele de sinteză, se recomandă în functie de tipul de durere, de cauza, localizarea și severitatea acesteiadar și în funcție de pacient, de afecțiunile prezente și alte tratamente urmate concomitent. 

Astfel, în durerea acută moderată și severă se recomandă analgezice mai potente. În durerile cronice se aleg analgezice ce se pot administra în siguranță pentru o durată mai mare de tratament. În durerile musculo-scheletice se preferă administrarea topică de analgezice (unguente, geluri, plasturi, spray) în locul administrării sistemice.

Pentru durerea asociată cu inflamația (de ex. în sinuzite, artrite, durere de spate, dureri de cap) substanțele antiinflamatoare funcționează cel mai bine. 

În nevralgii și în durerea neuropată se recomandă substanțe care modifică modul în care funcționează sistemul nervos central, substanțe care protejează fibrele nervoase și controlul afecțiunii care generează durerea (de ex. diabetul zaharat).

Pentru durerile abdominale se recomandă frecvent substanțe antispastice.

Durerile musculare pot fi provocate de suprasolicitare, traumatisme, dar și de viroze (de ex. gripă, răceală) sau de stres, de aceea sedativele pot fi o soluție pentru unele mialgii. 

 

Ameliorarea durerii este foarte importantă, pentru că afectează calitatea vieții. Dar nu trebuie să uitați ca durerea este un semnal de alarmă, care ne avertizează că ceva nu funcționează normal. 

De aceea trebuie tratată durerea, dar și tulburarea care a generat durerea.

Nu întârziați prezentarea la medic prin administrarea de analgezice!

 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități