Perioadele prelungite petrecute in sezut, ridicarea incorecta a greutatilor se manifesta prin dureri de spate dupa o perioada.
Miscarea activa, orientata obiectiv este de multe ori cea mai eficienta metoda pentru prevenirea sau reducerea durerilor de spate.Prin tonifierea musculaturii – pacientii pot iesi din cercul vicios care se formeaza datorita posturii gresite a corpului. Deseori miscarea, fizioterapia si analgezicele usoare sunt suficiente pentru reducerea disconfortului.
Iata cateva recomandari importante impotriva durerilor de spate:
1) Mentinerea miscarii
Repausul prelungit la pat nu este recomandat in cazul durerilor de spate. Miscarea in zona neafectata de durere va ajuta la reducerea per ansamblu a durerii. Miscati segmentul nedureros pentru a stimula circulatia sangelui in zona respectiva, pentru transportul substantelor daunatoarea si eliberarea de substante analgezice. Persoanele care au fost inactive pentru o perioada lunga de timp, ar trebui sa consulte mai intai un specialist pentru a evita modelele de miscari gresite.
2) Mai putina presiune pe coloana
Pe langa activitate, exercitiile de relaxare pot fi foarte benefice. Asezati-va pe spate si aduceti piciorul drept deasupra, indoit la 90 de grade. Discurile vertebrale vor acumula mai mult lichid pentru actiunea de amortizare. Fizioterapeutul va poate arata cateva pozitii de relaxare pentru a pune mai putina presiune pe coloana si pentru reducerea durerilor.
3) Evitarea posturilor nedureroase
O postura nedureroasa nu corespunde, de regula, unei pozitii corecte a corpului, astfel ca unele grupe de muschi ajung sa fie suprasolicitate. Astfel, posturile respective ajung sa fie mai degraba nefavorabile pentru spate. In special in cazul durerilor cronice, ar trebuie sa solicitati parerea unui fizioterapeut care sa va ajute sa va corectati postura.
4) Caldura pentru relaxare
Musculatura tensionata poate fi relaxata cu ajutorul caldurii. Asezati un prosop umed pe zona afectata si deasupra o sticla cu apa calda. Caldura va patrunde adanc in tesut, circulatia din musculatura va creste si va ajuta la relaxarea ei.
5) Antrenament corect pentru spate
Prin antrenamentul de spate, fizioterapeutul se asigura ce articulatiile afectate ale coloanei sunt mobilizate cu atentie si ca musculatura se extinde. Musculatura trunchiului se tonifica pentru a sprijini coloana ca un corset de protectie.
6) Masajul terapeutic
Masajul poate stimula circulatia musculaturii, poate relaxa sistemul nervos si va poate detensiona. Pentru ca masajele sa ajute la reducerea durerilor, acestea trebuie realizate de fizioterapeuti.
7) Reducerea stresului
Stresul conduce la tensiuni care se resimt si la nivelul musculaturii si concomitent la nivelul coloanei. Durerile de spate reprezinta un important indicator al stresului in exces.
8) Invatarea unei posturi corecte
Fizioterapeutii va pot invata modele noi de miscare si posturi, cum ar fi in scaunul de la birou.
9) Reducerea kilogramelor in plus
Orice kilogram in plus aflat pe abdomen va va impune o postura si mai aplecata in fata, si va supune coloane unei greutati suplimentare.
10) Consult medical
Daca durerile de spate nu scad in intensitate dupa cateva zile, ci din contra se acutizeaza, consultati medicul. Acesta poate stabili daca exista eventuale discopatii si poate recomanda fizioterapie in functie de diagnostic.