Sindromul intestinului permeabil constituie o tulburare în funcția barierei mucoasei intestinale, asociată cu apariția a numeroase afecțiuni. În ciuda lipsei numeroaselor dovezi științifice, există multiple măsuri terapeutice împotriva sindromului intestinului permeabil (engl. Leaky Gut Syndrome), iar alimentația joacă un rol esențial.
Ce este sindromul intestinului permeabil?
În mod normal, mucoasa constituie o barieră între conținutului intestinului și sângelui, oprind pătrunderea în sânge a numeroase toxine și bacterii.
În cazul sindromului intestinului permeabil, această barieră este afectată și se ajunge la o permeabilitate problematică a peretelui intestinal, care permite substanțelor nocive să pătrundă în sânge, fapt care conduce la activarea sistemului imunitar și la reacții inflamatorii, care la rândul lor sporesc permeabilitatea mucoasei intestinale.
Cauzele sindromului intestinului permeabil
Permeabilitatea mucoasei intestinale este reglată de alimentație și crește imediat după servirea mesei, pentru a permite asimilarea unei cantități mai mari de hrană.
Permeabilitatea patogenă caracteristică sindromului Leaky Gut este influențată de diverși factori: pe lângă componente genetice, factori precum mediul, stilul de viață, flora bacteriană joacă un rol esențial.
Următorii factori pot contribui la dezvoltarea acestui sindrom
- Alimentația bogată în grăsimi și fructoză
- Organismele modificate genetic
- Consumul de cafea și alcool
- Fumatul
- Carență de vitamina A
- Modificarea alimentației, spre exemplu în cadrul unei diete
- Infecții ale tractului gastro-intestinal
- Administrarea de medicamente antiiflamatoare (ex: ibuprofen) sau antibiotice
- Accidentări severe sau arsuri
- Operații majore
- Infecția pancreasului
Sindromul intestinului permeabil: simptome și consecințe
Permeabilitatea peretelui intestinal nu este însoțită neapărat de simptome sau afecțiuni. În cazul persoanelor cu o predispoziție genetică, dezvoltarea acestui sindrom poate conduce la apariția a diferite afecțiuni.
Unele studii au demonstrat o legătură între boli precum morbus crohn, colită ulceroasă, intestinul iritabil, intoleranță la gluten. În plus, au fost discutate și legăturile dintre sindromul intestinului permeabil și următoarele afecțiuni:
- Alergii și intoleranță la alimente, intoleranță la histamină
- Diabet zaharat tip I
- Afecțiuni hepatice
- Boli auto-imunologice, cum ar fi artrita reumatoidă, lupus eritematos, scleroză multiplă
- Fibromialgie
- Sindromul oboselii cronice
- Obezitatea, sindromul metabolic
- Boli psihice
Cu toate acestea, direcția cauzală a legăturilor nu a fost clarificată încă: astfel, este posibil ca permeabilitatea intestinului să reprezinte cauza sau efectul unei boli inflamatorii.
Diagnostic: cum este diagnosticat sindromul intestinului permeabil?
Există diferite metode pentru evaluarea permeabilității mucoasei intestinale. Deseori este folosit testul lactuloză-manitol, care constă în amestecul anumitor cantități de lactuloză și manitol, dizolvate în apă, consumate pe stomacul gol. După câteva ore este măsurată concentrația acestora în urină.
Teste asemănătoare cu alte tipuri de zahăr sunt folosite pentru diferite segmente din tractul gastro-intestinal.
Medicamente folosite în tratamentul sindromului intestinului permeabil
Dat fiind faptul că permeabilitatea crescută a mucoasei intestinale nu este însoțită de valori patologice în sine, tratamentul cu medicamente trebuie administrat numai în cadrul unei afecțiuni provocate de acest sindrom și numai sub îndrumarea medicului. Sindromul intestinului permeabil nu poate fi tratat medicamentos.
Tratamentul sindromului intestinului permeabil: probiotice
Luând în considerare faptul că echilibrul microbiologic al intestinului joacă un rol important în apariția și tratarea afecțiunilor, consumul de probiotice ar putea fi de folos împotriva sindromului intestinului permeabil. Un studiu publicat în anul 2011, a arătat că lactobacillus casei poate preveni deteriorarea barierei intestinale.
Suplimente nutriționale benefice împotriva sindromului intestinului permeabil?
Există indicii potrivit cărora anumite suplimente nutriționale ar putea fi benefice în consolidarea barierei intestinale. A fost studiat consumul de acid butiric și acizi grași omega 3 în cazul afecțiunilor sindromului intestinului iritat. În plus, zincul și vitamina D par să aibă un efect pozitiv asupra permeabilității intestinului.
Care este alimentația recomandată?
Există numeroase recomandări, rețete și planuri alimentare privind alimentația celor care suferă de sindromul intestinului permeabil. Dat fiind faptul că acest tablou clinic a fost studiat insuficient, nu există dovezi susținute științific.
Cu toate acestea, se recomandă o alimentație bogată în fibre vegetale, cum sunt produsele din făină integrală, leguminoase etc. deoarece prin descompunerea alimentelor, în intestin se formează acizi buterici care pot îmbunătăți permeabilitatea intestinului.
Vă prezentăm mai jos alte câteva recomandări:
- Peștele gras cum este somonul, heringul sau macroul, bogat în acizi grași Omega 3 și vitamina D. Ambele pot avea un efect pozitiv asupra barierei intestinale. Se recomandă 1-2 porții de pește gras / săptămână.
- Zincul poate întări bariera intestinală. Printre alimentele bogate în zinc se numără fructele de mare, nucile și carnea de vită.
- Carența de vitamina A poate contribui la dezvoltarea sindromului intestinului permeabil. Surse importante de vitamina A sunt alimentele de origine animală (ficat, brânză). Benefică este și etapa preliminară a vitaminei A, beta-carotina care se regăsește în ardei, spanac și caise. Evitați supradozarea vitaminei A care poate fi periculoasă.
- Evitați adaosurile artificiale care se regăsesc în alimente pentru potențarea gustului. Se pare că acestea ar contribui la sporirea permeabilității mucoasei intestinale. Încercați să consumați cât mai multe alimente neprocesate.
- Numeroși specialiști recomandă așa-zisele diete eliminatorii, care presupun evitarea alimentelor care ar putea provoca alergii. Eficiența unei astfel de măsuri este discutabilă, ținând cont de faptul că o alimentație variată este esențială pentru echilibrul sistemului digestiv.