Digestie Digestie

Malabsorbția fructozei

08 Feb. 2016
Malabsorbția fructozei

Oferta de fructe din zilele noastre este mai bogată și mai variată decât a fost vreodată, astfel că este foarte greu de rezistat tentației. Nu orice fruct poate fi consumat fără restricții. Vă numărați printre persoanele care după consumul unui anumit fruct, resimt balonare și dureri abdominale? 

În acest caz, s-ar putea să suferiți de malabsorbția fructozei, respectiv de intoleranța la fructoză. Numărul exact al celor care suferă de această intoleranță nu este cunoscut, deoarece mulți dintre cei afectați nu sunt diagnosticați. Cu ajutorul testului "H2-test de respirație", diagnosticarea este foarte simplă. Acest test de stabilire al malabsorbției fructozei măsoară prin aerul expirat, în ce măsură  sunt prezente gazele intestinale tipice.

Simptome și cauze

Malabsorbția intestinală a fructozei constă într-o tulburare a asimilării fructozei, așadar a zahărului din fructe și miere, spre exemplu în intestinul subțire. Fructoza ajunge nedigerată, în cantități mari în intestinul gros. Bacteriile prezente în intestinul gros descompun fructoza în acizi grași cu catenă scurtă și în gaze precum hidrogen sau dioxid de carbon, care provoacă neplăceri precum balonarea și /sau diareea. Dacă persoanele în cauză evită consumul de fructoză, simptomele precum balonarea și diareea dispar. Renunțarea completă la fructoză nu este însă necesară nici în cazul malabsorbției fructozei, deoarece cantitățile mici de fructoză pot fi tolerate în cele mai multe cazuri. Intoleranța la fructoză diferă de la un individ la altul și trebuie stabilită personal. În cazul unora, aceasta poate fi trecătoare, însă pentru alții poate crea probleme de-a lungul întregii vieți.

Intoleranța la fructoză – problemă ereditară

Malabsorbția fructozei nu trebuie confundată cu intoleranța la fructoză (ereditară) congenitală. Aceasta din urmă reprezintă o tulburare metabolică rară. Celor care suferă de această afecțiune le lipsește enzima responsabilă pentru descompunerea fructozei și se impune o dietă strictă de evitare a acesteia încă de la naștere.

Ce alimente putem consuma în cazul malabsorbției fructozei?

Fructoza  este o substanță naturală care se regăsește în fructe și în numeroase soiuri de legume. În special merele, perele, prunele și strugurii sunt fructe foarte bogate în fructoză. De asemenea, mierea, sucul de fructe, iaurtul cu fructe, batoanele musli, marmelada, dulciurile, limonada, cola, toate acestea conțin fructoză. Cauza malabsorbției fructozei este digestia insuficientă a componentelor fructozei, care în mod normal ajunge din alimentație în celulele intestinului subțire și apoi în sânge. Însă în cazul malabsorbției, acest sistem de transport este defect resp. restricționat. Sorbitolul, îndulcitorul alternativ trebuie și el evitat în cazul malabsorbției fructozei. Sorbitolul folosește același mediu de transport, putând să împiedice pe termen scurt absorbția fructozei. Sorbitolul se regăsește în anumite soiuri de fructe și este folosite în numeroase produse – ca și fructoze - ca înlocuitor al zahărului. Glucoza stimulează absorbția de fructoză și activitatea transportatorului. Astfel, zaharoza (zahărul alimentar), care este format în raport 50/50 din fructoză și glucoză este bine tolerat de majoritatea celor care suferă de malabsorbția fructozei.

Comunități