Digestie Digestie

Igiena alimentara în preventia diareei la copii

21 Jul. 2020
Igiena alimentara în preventia diareei la copii

Diareea este o afecţiune comunӑ în cazul copiilor, în mod special pe timpul verii. Scaunul este moale, frecvenţa crescutӑ, copilul pierde lichide şi are o stare de apatie, uneori însoţitӑ de greaţӑ sau chiar vӑrsӑturi. Simptomele se amelioreazӑ, uneori, după o zi sau douӑ, dupӑ instituirea unui regim şi a unei igiene alimentare stricte, însӑ uneori este nevoie de un consult medical, dacӑ starea de sӑnӑtate a copilului persistӑ sau se agraveazӑ.

Cauzele apariţiei diareei

Cauzele diareei sunt multiple, principalele fiind infecţiile virale (Rotavirus) şi bacteriene (E. Coli), paraziţii sau intoleranţele alimentare. Infecţiile cu factori patogeni au ca sursӑ apa şi alimentele contaminate, ce pӑtrund în tractul digestiv imatur al copiilor, producând diaree. Alte cauze frecvente ale diareei includ: alergiile alimentare, reacţii la anumite medicamente, sindromul intestinului iritabil sau alte disfuncţii.

Atât copiii, cât şi adulţii care viziteazӑ state din zone tropicale şi subtropicale, precum şi din alte zone ale lumii pot experimenta diareea cӑlӑtorului, cauzatӑ de apӑ sau alimente insuficient tratate, ce conţin virusuri, bacterii sau paraziţi.

Prevenţie

Igiena alimentarӑ joacӑ un rol esenţial în prevenţia diareei, în mod special la copii. Cei mai afectaţi de igiena precarӑ sunt copiii cu vârsta sub 2 ani, conform unui studiu realizat în Jakarta, de o echipӑ internaţionalӑ coordonatӑ de Dr. Rina Agustina, de la Departamentul de Nutriţie al Universitӑţii din Indonezia. Acesta atestӑ faptul cӑ practicile de igienă alimentară, inclusiv spălarea frecventӑ a mâinilor, prepararea corespunzӑtoare a alimentelor, igienizarea ustensilelor şi a biberoanelor, sursa sigurӑ de apă potabilă, obiceiurile de cumpărare şi consum al alimentelor gătite, igiena locuinței și condițiile de mediu au o prevalenţӑ mare în starea de sӑnӑtate digestivӑ a copiilor.

Mӑsurile de prevenţie necesare în evitarea episoadelor diareice includ:

-       Spӑlarea frecventӑ a mâinilor cu apӑ şi sӑpun: dupӑ utilizarea toatelei, a obiectelor de uz comun, a sesiunilor de joacӑ în naturӑ, înainte de prepararea şi servirea alimentelor;

-       Igienizarea permanentӑ a suprafeţelor de contact din baie şi bucӑtarie, a veselei şi ustensilelor utilizate în prepararea hranei;

-       Spӑlarea temeinicӑ a fructelor şi legumelor înainte de servirea în stare crudӑ;

-       Fierberea laptelui crud cel puţin 15 minute şi prepararea termicӑ totalӑ a cӑrnii crude;

-       Refrigerarea alimentelor cât mai repede dupӑ preparare sau dupӑ consumul parţial;

-       Evitarea consumului de apӑ şi alimente din surse necunoscute.

           

Comunități