Gastralgia nu reprezintă o afecțiune în sine ci un simptom care poate avea diferite cauze. Aceste dureri de stomac apar, de regulă, în zona superioară a abdomenului, însă nu este obligatoriu ca stomacul să fie organul declanșator. Durerile de stomac pot fi înțepătoare, sub formă de crame sau acute și nu reprezintă în sine motive de îngrijorare. Când apar alături de alte simptome sau apar în mod repetat, se recomandă consultarea unui medic.
Dureri de stomac după masă
Durerile de stomac pot apărea independent, în cazul intoleranței la alimentele prea grase, prea sățioase sau ca simptom al unei boli. Pentru a argumenta cauzele durerilor de stomac, trebuie să analizați condițiile în care apar. Acele dureri de stomac însoțite de arsuri stomacale și reflux gastric pot indica prezența unei afecțiuni gastrice (reflux gastric) care constă în întoarcerea conținutului stomacului în esofag.
Durerile de stomac resimțite după masă sunt, de regulă, inofensive dacă apar în mod sporadic. De cele mai multe ori aceste dureri indică probleme de digestie după o masă prea copioasă. Dilatarea peretelui gastric este însoțită de dureri de stomac.
Anumite alimente au efect de balonare și pot conduce suplimentar la dureri de stomac. Se recomandă evitarea laptelui, a dulciurilor, a cărnii de porc, a cepei, a verzei dar și a băuturilor alcoolice, cofeinei și țigărilor. Preparatele nu trebuie să fie sărate excesiv și nici nu trebuie consumate la o temperatură exagerat de scăzută. Asigurați–vă că aveți suficient de mult timp pentru servirea mesei, evitați stresul și orice alte activități care v-ar putea distrage atenția: discuții, televizor, radio, telefon.
Dacă experimentați arsuri gastrice, puteți lua în considerare și utilizarea unui supliment alimentar care vă poate ameliora simptomele, cum este acesta.
Descrierea simptomelor indică posibilele cauze
Atunci când aceste dureri de stomac sunt însoțite și de alte simptome, este posibil să avem de-a face cu cauze mai serioase. Durerile de stomac de după masă combinate cu senzația de sațietate, greață până la vărsături pot indica prezența unei gastrite, a unui ulcer gastric sau duodenal. În stadiile avansate, este posibilă și prezența sângelui în scaun. Durerile de stomac pot dura între 20 de min și două ore și pot apărea imediat după masă, spre exemplu dacă sunt cauzate de balonări, cum este cazul sindromului colonului iritat.
O altă cauză a durerilor de stomac poate fi pancreatita, care spre deosebire de sindromul inofensiv al intestinului iritat, poate avea urmări fatale (pancreatita acută). Pancreatita cronică poate evolua într-un cancer al pancreasului, deseori descoperit prea târziu. Și cancerul de stomac se poate manifesta prin dureri de stomac, scădere în greutate și greață.
Virozele digestive
Printre cele mai frecvente afecțiuni care cauzează dureri de stomac, se numără și gripa stomacală provocată de viruși. Pe lângă transmiterea între indivizi, consumul de alimente alterate poate provoca indigestii. În special vărsăturile asociate cu diaree și crampe stomacale pot indica prezența unei indigestii. Simptomele sunt resimțite în termen de șase ore de la consumul alimentelor alterate.
Cu o intensitate diferită se pot manifesta și durerile de stomac, diareea, greața, vărsăturile, balonarea, refluxul gastric. Acestea pot indica o iritație la nivelul stomacului sau o intoleranță la lactoză, la fructoză, la gluten sau histamină. Printre celelalte simptome ale intoleranței la lactoză se numără și oboseala, stările depresive, tulburările de somn, nervozitatea, amețeala, durerile de cap, durerile de membre și acneea.
În funcție de gradul de manifestare al intoleranței la lactoză, se recomandă limitarea, respectiv renunțarea la consumul de lapte și produse lactate. Cei afectați trebuie să își modifice obiceiurile alimentare, deoarece lactoza este prezentă în numeroase produse procesate și mezeluri.
Cauze organice sau pshihice
Durerile de stomac nu sunt provocate întotdeauna de o afecțiune organică. Stresul, depresia, nervozitatea, anxietatea și grijile sunt resimțite deseori la nivelul stomacului. Chiar și durerile emoționale pot fi dublate de probleme gastrice precum refluxul gastro-esofagian, vărsăturile, greața, diareea.
Atunci când aceste dureri de stomac sunt localizate sub arcul costal drept, cauzele ar putea consta într-o problemă la nivelul ficatului, calculi biliari sau hepatită. Durerea localizată în partea stângă, care se extinde până în braț și care apare în asociere cu o senzație de tensiune la nivelul pieptului, poate indica un infarct miocardic.
Semnale de alarmă
Durerile abdominale puternice și spontane, vărsăturile, constipația, stomacul balonat pot indica prezența unei ocluzii intestinale. Atunci când abdomenul este tare și tensionat, respirația devine mai greoaie, pulsul crește. Toate acestea ar putea fi simptomele unei peritonite. În cazul unei suspiciuni, este necesară solicitarea de asistență medicală.
Durerile de stomac din timpul sarcinii ar trebui tratate cu seriozitate. Chiar dacă nu reprezintă o raritate, în special la începutul sarcinii, ca urmare a contracțiilor uterului, a mișcărilor fătului sau a unor contracții timpurii, durerile puternice repetate, problemele de digestie, arsurile de stomac ar trebui consultate de medic, pentru a exclude un eventual pericol pentru mamă și copil.
Diagnosticul corect
Dat fiind faptul că durerile de stomac reprezintă un simptom pentru multe afecțiuni, medicul va solicita informații în legătură cu istoricul bolii și alte simptome conexe. Printre altele, trebuie stabilită frecvența acestor dureri de stomac, momentul inițial al manifestării lor, localizarea lor exactă, în ce măsură apar în combinație cu consumul anumitor alimente și dacă ați pierdut din greutatea corporală.
Este evaluat și stilul dvs. de viață, dacă sunteți fumător, care sunt cantitățile de alcool pe care obișnuiți să le consumați, dacă suferiți de o supraaciditate a stomacului, dacă urmați un tratament medicamentos, sunteți sedentar sau dacă durerile de stomac ar putea avea o cauză de natură emoțională.
Dacă în urma unui control fizic, care implică o palpare abdominală, o ascultare cu stetoscopul și o ecografie, nu poate fi stabilit un diagnostic, medicul va solicita un examen de sânge, urmată de o gastroscopie. Ar putea fi clarificatoare și o colonoscopie.