Digestie Digestie

Dieta în refluxul gastroesofagian

26 Jan. 2021
Dieta în refluxul gastroesofagian

Mesele bogate pot determina senzația de reflux gastroesofagian, însă aproximativ 20% din populație suferă de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), caracterizată prin relaxarea sfincterului esofagului, ceea ce permite pătrunderea conținutului stomacal în esofag. Simptome precum regurgitație însoțită de arsură, gust neplăcut în gură, halenă şi chiar tuse uscată pot afecta profund calitatea vieții sau conduce la diferite complicații. Dieta joacă un rol esențial în controlul BRGE, fiind prima şi cea mai importantă etapă în tratamentul afecțiunii.

 

Alimente care previn refluxul gastroesofagian

Moderația este cheia în prevenţia refluxului gastroesofagian, însă există şi o serie de alimente care previn simptomele, favorizând procesul normal de digestie. Un regim alimentar poate fi elaborat pe baza acestor alimente, fie ele crude, opărite, fierte, fripte sau la cuptor:

Alimente bogate în fibre: cereale integrale ca ovăz, secară, orez din care se pot prepara micul dejun, pâine, garnituri, dar şi fructe non-citrice ca merele şi perele, rădăcinoase precum morcovi, cartofi dulci, sfeclă roșie, legume verzi precum broccoli, fasole păstăi, spanac, varză kale.

Alimente alcaline, cu un Ph mai mare, care împiedică acidifierea excesivă a sucului gastric: banane şi pepene, nuci, conopidă.

Alimente bogate în apă: castraveți, salată verde, supe clare, ceai de plante, pepene.

Carne slabă preparată prin fierbere, frigere sau coacere: pui, curcan, pește sau fructe de mare.

Grăsimi vegetale sănătoase din avocado, nuci, sâmburi şi semințe crude, uleiuri presate la rece de: măsline, in, susan şi floarea soarelui.

Laptele degresat, ceaiul din ghimbir proaspăt, apa cu oțet sau cu lămâie pot ameliora simptomele BRGE şi pot fi consumate între mese sau chiar în timpul meselor.

Există și suplimente alimentare care pot ajuta în ameliorarea arsurilor care însoțesc refluxul gastroesofagian. Gastrogal de la Dacia Plant protejează mucoasa gastrică, normalizează secreția de suc gastric, facilitează digestia și menține confortul digestiv.

 

Alimente de evitat

Există o serie de ingrediente şi alimente, precum şi moduri de preparare ce provoacă refluxul gastroesofagian. Dacă acestea nu pot fi eliminate complet din dietă, este bine să fie utilizate şi consumate cât mai rar şi în cantitate mică. Acestea sunt:

 

  1. Alimente bogate în grăsimi, care favorizează relaxarea sfincterului esofagian, permițând acidului din stomac să pătrundă în esofag: cartofi şi alte legume prăjite, lactate grase, carne grasă de porc, vită sau oaie, grăsime pură, deserturi cu creme şi sosuri.

 

  1. Citrice şi roșii, ambele fiind alimente cu Ph acid, care pot înrăutăți simptomele BRGE: portocale, grapefruit, lămâi, ananas, roșii şi sosuri pe bază de roșii.

 

  1. Ciocolata, cafeaua, alcoolul, băuturile carbonatate, dar şi ceapa, usturoiul, menta sau condimentele iuți favorizează și chiar accentuează manifestările de tip reflux.

Comunități