Aproximativ o treime din femeile insarcinate se confrunta cu simptome ale constipatiei in timpul sarcinii, fapt ce poate transforma o perioada placuta, plina de speranta intr-o experienta dureroasa si neplacuta.
Constipatia se numara printre cele mai frecvente probleme ale tractului gastro-intestinal in timpul sarcinii. Cauzele ei nu au fost inca descifrate complet de oamenii de stiinta, cel mai probabil exista o combinatie a mai multor factori care provoaca aceste probleme dureroase de digestie.
Un punct central il ocupa cu siguranta schimbarea hormonala care se produce in organismul oricarei femei gravide. Hormonii sexuali feminini sunt produsi in cantitati mai mari si previn miscarile intregii musculaturi interne, pentru a proteja fatul din uter (care in sine reprezinta un muschi) impotriva unor zdruncinari exagerate. Acest fapt afecteaza si peretele colonului, ale carui contractii sunt necesare pentru o digestie obisnuita.
In plus, exista si suspiciuni care explica aparitia constipatiei prin schimbarea obiceiurilor alimentare si de hidratare, a scaderii activitatii fizice in special in ultimul trimestru al sarcinii si ingustarii colonului datorata cresterii in dimensiune a uterului.
Tratarea constipatiei in timpul sarcinii
Anumite laxative reprezinta un tabu absolut in timpul sarcinii, deoarece anumite ingrediente pot induce contractii timpurii ale uterului, fapt ce ar putea pune in pericol viata fatului. Asadar, se recomanda sa optati mai intai pentru masurile naturale si sa incercati sa adaptati alimentatia la situatia metabolica modificata.
O alimentatia variata, bogata in legume si fructe contine o cantitate mare de fibre vegetale care vor stimula activitatea colonului. In plus, veti mentine si nivelul glicemiei la o valoare constanta si veti putea evita diferitele pofte atat de cunoscute in perioada sarcinii. Hidratarea suficienta de 2-3 litri de lichide/zi va ajuta la cresterea in volum a fibrelor vegetale din intestin, iar la randul lor acestea for stimula activitatea colonului. Daca nu doriti sa beti doar apa puteti opta pentru ceaiuri de plante speciale pentru digestie.
In plus, miscarea fizica va influenta pozitiv activitatea colonului, iar sistemul Dvs. imunitar va avea doar de castigat de pe urma aerului curat.
Ajutor din farmacie
Preparatele din semintele in intregime sau tegumentul seminal de plantago ovata ar putea fi o solutie: pulberea este dizolvata in apa si asigura o mai buna motilitate a colonului. Guma de guar si lactoza pot avea un efect de reglare a activitatii colonului. In cazul unei constipatii prelungite, adresati-va medicului sau farmacistului. Acestia va vor recomanda laxativele potrivite pentru perioada sarcinii pentru a nu expune fatul unor riscuri inutile.