Digestie Digestie

Ce să știi despre Helicobacter pylori?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 27 Jul. 2022
Ce să știi despre Helicobacter pylori?

Ce este Helicobacter pylori?

Specialiștii estimează că aproximativ jumătate din populația lumii, și, respectiv 40% din populația europeană este purtătoare de Helicobacter pylori, iar majoritatea persoanelor infectate va dezvolta inflamații cronice la nivel gastric. 

Stomacul produce două substanţe – acidul clorhidric şi pepsina. Peretele stomacului este protejat de aceste substanțe, și de alți factori agresori de către mucus. Bolile stomacului apar în cazul unei secreţii prea mari de acid sau a unei protecţii insuficiente de către mucus.

H. pylori este o bacterie Gram-negativă, de formă helicoidală, catre trăieşte exclusiv în stomacul uman şi poate supravieţui într-un mediu foarte acid. Această bacterie poate să se fixeze în peretele stomacului pentru a-l coloniza. Ea creşte secreţia de suc gastric şi slăbeşte structura mucoasei gastro-duodenale. 

Care sunt riscurile infecției?

Infecția cu H. pylori nu prezintă, de regulă, simptome în prima perioadă a colonizarii, ci acționează lent, provocând, pe termen lung, gastrită, reflux gastro-esofagian și halenă digestivă. Din păcate, aproximativ 10% dintre persoanele infectate dezvoltă ulcer peptic, iar un procent între 1 și 3% dintre infecțiile cu Helicobacter pylori se asociază cu un risc crescut de apariție a cancerului gastric, și limfoamelor de tip MALT (forme de neoplazii ale mucoasei digestive).

Cum se tratează infecția cu H. pylori?

Tratamentul standard cuprinde mai multe scheme de tratament (tripla terapie, terapia secvențială, cvadrupla terapie) care asociază un inhibitor al pompei de protoni cu două antibiotice și, respectiv, bismuth. Aceste terapii permit vindecarea în 70-80% dintre cazuri. În prezent, marea problemă este creșterea rezistenței la antibiotice. În plus, chiar și după eradicarea infecției, inflamaţia gastro-duodenală se menţine timp de 6 până la 24 de luni.

Alternative de tratament

Pentru eradicarea infecției cu H.pylori, studiile științifice au validat, pe lângă terapia standard recomandată de ghiduri, numeroase plante medicinale și alte remedii naturale, ca agenți terapeutici eficienți în prevenirea și eradicarea acestei infecții. Acest fapt este deosebit de important, mai ales că, în prezent, se întregistrează o creștere a rezistenței la antibiotice. 

Remediile naturale se pot asocia la terapia standard sau pot fi utilizate separat, ca tratament de primă intenție în prevenirea sau eradicarea acestei infecții.

Cele mai bune rezultate s-au obținut prin combinarea terapiei standard (ex: triplă terapie cu două antibiotice și un inhibitor al pompei de protoni) cu diverse combinații de remedii naturale. Studiile au arătat că aceste asocieri cresc rata de eradicare a infecției cu H. pylori. 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități