Afecțiunile provocate de alimente contaminate cu bacterii pot avea urmări dintre cele mai grave. De regulă, aceste boli produse de bacterii, sunt însoțite de afecțiuni diareice severe, care pot atrage după sine alte tulburări. Printre agenții patogeni ai acestor afecțiuni se numără Salmonella, bacteriile EHEC, Champhylobacter și bacteria Yersinia enterocolitica, foarte frecventă ca declanșator al toxiinfecțiilor.
Sezonul cald
În lunile de vară, numărul cazurilor de toxiinfecție alimentară crește semnificativ. Nu doar oamenii preferă temperaturile mai înalte, ci și bacteriile, care se înmulțesc mult mai ușor în condiții de căldură. Astfel din 100 de bacterii, în numai 5 ore se poate ajunge la 3 milioane de bacterii. În cazul infecției cu Salmonella, este hotărâtor numărul bacteriilor.
Salmonella
Explicația pentru îmbolnăvirile în mase care se înregistrează în cazul intoxicațiilor cu Salmonella este viteza cu care aceste bacterii se înmulțesc. Persoanele infectate cu Salmonella elimină bacteriile prin fecale și urină. Se pare că există peste 2000 de astfel de bacterii, din familia Salmonella. După consumul alimentelor infestate, bacteriile se prind de peretele intestinal și declanșează intoxicația.
Cercetătorii americani au descoperit recent că aderența la peretele intestinal este determinată de o anumită genă. Eforturile cercetătorilor se îndreaptă acum spre reducerea respectivei aderențe și determinarea unei mișcări active a bacteriilor spre intestin, în vederea eliminării.
Bacteriile EHEC – periculoase pentru rinichi
Denumirea EHEC reprezintă prescurtarea pentru Escherichia Coli enterohemoragica, referindu-se la grupul de bacterii care provoacă scaune diareice sângeroase. În cazurile severe de boală, este posibilă și apariția sindromului hemolitic-uremic (HUS), care afectează pereții vaselor de sânge. Aceste bacterii atacă pereții celulari.
Toxina produsă prin procesul metabolic atacă celulele de sânge și vasele rinichilor, ale tractului gastro-intestinal și chiar celulele cerebrale. Sunt posibile insuficiențe renale severe. Sunt atacate și trombocitele importante pentru coagularea sângelui. Netratat, sindromul hemolitic-uremic are urmări fatale.
Evitarea infecției cu EHEC prin măsuri igienice
Nu uitați să vă spălați pe mâini înainte de masă dar și după masă. Bacteriile EHEC aparțin grupului de bacterii coli, prezente peste tot. Cu toții purtăm astfel de bacterii cu noi, însă cele agresive EHEC provin din intestinul vitelor, oilor și păsărilor, dar și din excrementele de porumbei.
Bacteriile EHEC ajung în organism prin alimente, atunci când carnea nu este pregătită la o temperatură suficient de înaltă sau atunci când este consumată crudă. Laptele și produsele lactate nepasteurizate pot reprezenta o sursă de infecție EHEC. Spălarea mâinilor este esențială, cu precădere după contactul cu animale.
Igiena
Măsurile de igienă reprezintă ABC-ul pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Paleta variază: începe de la producția de alimente, pe cât posibil fără bacterii, la care se adaugă o igienă optimă din industria alimentară și din gospodărie și se încheie cu depozitarea corectă a alimentelor. Selecția de alimente cât mai proaspete este la fel de importantă, dar și verificarea datei de valabilitate de pe fiecare ambalaj.
În lunile calde, pentru transportul alimentelor ușor perisabile, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, se recomandă folosirea de cutii frigorifice. În cazul pregătirii în propria bucătărie, prosoapele de hârtie, așadar de unică folosință, dar și tocătoarele de plastic se numără printre măsurile de bază pe care le puteți lua împotriva toxiinfecțiilor. Tocătoarele de plastic se pot spală mai ușor decât cele de lemn, iar structura fibrelor de plastic nu permite bacteriilor să se înmulțească.
Cei care doresc să folosească prosoape de bumbac sau microfibre, ar trebui să le spele zilnic la 60 de grade. Legumele și carnea trebuie tăiate pe tocătoare diferite și trebuie depozitate separat. Apa rezultată din carnea decongelată de pasăre este foarte bogată în bacterii. Astfel, trebuie evitat contactul acesteia cu alte alimente.
Chiar și alimentele păstrate la rece și în condiții corecte pot fi uneori infestate microbian. De cele mai multe ori, bacteria Yersinia enterocilitica este cea declanșatoare, deoarece reușește să se înmulțească chiar și la temperaturi scăzute.
În ultimii ani în Europa au fost înregistrate o serie de cazuri fatale de infecții cu bacteria Listeria. Aceste bacterii se înmulțesc cu precădere în ambalajele vidate. Este important să verificați datele de valabilitate ale alimentelor și să nu le consumați după expirare. Institutul Robert-Koch evaluează că anual se înregistrează 200 de infecții cu Listeria în rândul adulților.