Alergii și Astm Alergii și Astm

Tusea si problemele pe care le ascunde

03 Mar. 2015
Tusea si problemele pe care le ascunde

Unul dintre simptomele racelii este tusea. Insa tusea poate fi de mai multe feluri: uscata sau productiva, acest fapt conteaza in stabilirea tratamentului. Tusea reprezinta un mecanism de auto-curatare si de protectie a cailor respiratorii. Mecanismul este posibil printr-o miscare a epiteliului si a productiei de mucus, care transporta substantele straine. Odata inflamate bronhiile, productia de mucus creste, iar epiteliul nu o mai poate transporta.

Tusea uscata

In prima faza a unei infectii, bronhiile reactioneaza printr-o tuse iritanta la fiecare inspiratie. Virusii care au invadat caile respiratorii si care sunt cauzele declansatoare principale a racelilor, ataca mai intai mucoasa bronhiilor provocand aparitia inflamatiei. Pentru inceput insa, cantitatile de mucus produse in bronhii nu sunt mari. Insa tusea prezenta nu confera o alinare a starii generale, fapt pentru care este numita „neproductiva”.

Tusea uscata este foarte obositoare, dar trece dupa 2- 3 zile. In aceasta faza puteti apela la preparate care sa aline tusea si care functioneaza dupa principii diferite.

  • Mai intai printr-o amortizare a centrului tusei pentru care sunt folosite substante precum codeina, dihidrocodeina sau noscapin.
  • Suplimentar, printr-o inhibare a receptorilor de tuse din mucoasa bronhiilor, respectiv prin reducerea transmiterii senzatiei de iritatie.

Acordati atentie efectelor secundare atunci cand alegeti astfel de preparate, deoarece unele dintre aceste substante pot induce stari de oboseala. 

Preparatele antitusive pe baza de plante sunt obtinute din nalba, lumanarica si patlagina.

Tusea productiva

Dupa cateva zile, se instaleaza faza tusei productive. Se formeaza mari cantitati de mucus in bronhii, care sunt eliminate prin tuse. Odata ce tusea uscata devine productiva, este cazul sa apelati la expectorante. Antitusivele trebuie evitate in aceasta faza, fiind contraproductive, deoarece inhiba tusea, iar mucusul nu poate fi eliminat. Persoanele care nu pot dormi noaptea din cauza tusei, pot apela la un antitusiv chiar inainte de a merge la culcare .

Substantele care fluidizeaza mucusul functioneaza pe baza unor principii diferite:

  • Mucolitice – acestea reduc vascozitatea mucusului care este astfel mai usor de transportat (ex: bromhexin, ambroxol, Nacetilcisteina).
  • Secretolitica – stimuleaza productia de mucus fluid, secretia devine mai lichida (ex:  saponina, uleiuri eterice, iodura de potasiu, mucilagii, guaifenesin).
  • Secretomotorice – stimuleaza activitate epiteliului (ex: uleiuri eterice).

Produsele pe baza de plante care „rup” tusea sunt obtinute din anason, frunze de iedera, ciubotica cucului, cimbru si radacina de lemn dulce.

Masuri impotriva tusei 

In special in cazul tusei productive, este foarte important sa va hidratati suficient (cel putin 1,5-2 litri/zi). Astfel veti permite fluidizarea mucusului si o eliminare mai usoara a acestuia. De asemenea, se vor evita factorii care ar putea dauna mucoasei bronhiilor, cum ar fi:

  • Fumul de tigara 
  • Aerul prea uscat (camere supraincalzite) 
  • Substante iritante in aer  

Dupa circa o saptamana, debitul de mucus si tusea trebuie sa scada in mod normal. Daca insa nu observati o ameliorare, iar mucusul devine galben sau verde, este timpul sa apelati la un medic.

Comunități