Sănătatea intestinală este esenţiala în alergii
Alergiile sunt afecţiuni în care sistemul imunitar este hiperactiv. Una din cauzele hiper-reactivităţii imunitare este sindromul de intestin permeabil, în care funcţia de barieră a intestinului este afectată prin inflamaţia intestinală cronică şi dezechilibrele microflorei. Permeabilitatea intestinală anormal crescută permite pătrunderea în fluxul sangvin a unor substanţe care nu ar trebui să treacă din tractul digestiv (ex: proteine nedigerabile).
Vindecarea intestinală poate ajuta la atenuarea simptomelor alergice şi se obţine în principal prin eliminarea alimentelor inflamatoare (zahăr, alimente rafinate, organismele modificate genetic etc.).
Deficitul de zinc şi riscul de alergii
Printre explicaţiile numărului mare de alergii se află şi carenţa de zinc. Aproximativ jumătate din populaţia globală suferă de un deficit de zinc şi alte minerale. Zincul este un oligoelement esenţial şi joacă un rol important în creşterea celulară, diferenţierea celulară şi apoptoză. Sistemul imunitar cu ritmul său de creştere rapidă depinde în mod special de zincul disponibil, deoarece multe studii au arătat că nivelurile insuficiente de zinc cresc riscul de a dezvolta boli infecţioase, tulburări autoimune şi alergii.
Zincul influenţează răspunsul imunologic, fiind implicat în dezvoltarea, diferenţierea şi activarea limfocitelor T specifice, parte a sistemului imunitar adaptiv.
Zincul are şi proprietăţi antialergice directe, deoarece stabilizează masatocitele – celule imunologice care joacă un rol important în apariţia unei alergii.
Chiar dacă relaţia dintre deficitul de zinc şi rinita alergică este cunoscută de mulţi ani, în practica medicală curentă nu se acordă suficientă atenţie necesarului sporit de zinc cu care se confruntă persoanele care suferă de alergii.
Conform studiilor clinice, administrarea de zinc reduce semnificativ simptomele în rinita alergică.
Asigurarea cantităţii de zinc necesare este o importantă măsură terapeutică adjuvantă şi trebuie asociată tratamentului farmacologic de bază.
Deparazitarea în alergii
Parazitozele intestinale pot fi cauza multor alergii, a urticariei sau intoleranţelor alimentare.
Deparazitarea periodică îmbunătăţeşte semnificativ sănătatea intestinală şi poate să amelioreze afecțiunile alergice. Cele mai utilizate antiparazitare în practică sunt: uleiul de alun presat la rece, seminţele de dovleac, pelinul, propolisul şi cuişoarele. În farmacii sunt disponibile diverse fitopreparate pentru deparazitare.