CE ESTE SINDROMUL DE OCHI USCAT?
Sindromul de ochi uscat denumit și keratoconjunctivita sicca se referă la uscăciunea oculară ce afectează corneea și conjunctiva. Se caracterizează prin scăderea producției filmului lacrimal și/sau alterarea calității acestuia.
CARE SUNT CAUZELE SINDROMULUI DE OCHI USCAT?
Sindromul de ochi uscat poate fi cauzat de deficitul de lacrimi sau de evaporarea lacrimilor.
Deficitul de lacrimi apare în: boli autoimune (Sindrom Sogren), diabet zaharat, după intervenții chirurgicale (cataractă, chirurgie refractivă), anumite tratamente sistemice (ex: antialergice), sarcină, menopauză, îmbătrânirea naturală.
Evaporarea lacrimilor apare în următoarele situații: la purtătorii lentilelor de contact, anomalii ale fantei palpebrale (exoftalmie, miopie forte), conjunctivite alergice sau virale, afectarea suprafeței oculare (conservanții din medicația antiglaucomatoasă, deficitul de vitamina A, conservanții din produsele oftalmologice), după intervenții chirurgicale oftalmologice, scăderea ratei clipitului (privitul îndelungat la calculator/ microscop/ TV, boala Parkinson), lucrul în medii cu mult praf, fum de țigară, umiditate redusă, sisteme de aer condiționat.
CUM SE MANIFESTĂ SINDROMUL DE OCHI USCAT?
În stadiile incipiente, simptomele sunt ușoare dar se agravează odată cu evoluția afecțiunii.
Sindromul de ochi uscat moderat - sever are aceleași semne cu cel ușor, dar mult mai accentuate, mai severe.
Simptomele ochiului uscat sunt: senzație de nisip în ochi sau de corp străin, arsură sau mâncărime oculară, senzația de pleoape care se deschid greu dimineața, sensibilitate la lumină, vedere neclară pasageră, senzație de uscăciune, incapacitatea de a plânge (de a produce lacrimi).
CUM SE TRATEAZĂ SINDROMUL DE OCHI USCAT?
Sindromul de ochi uscat nu poate fi vindecat sau tratat cauzal, dar pot fi ameliorate simptomele.
În lipsa tratamentului, sindromul de ochi uscat predispune la leziuni ale structurilor oculare (abraziuni, ulcerații etc.).
Terapia de bază în sindromul de ochi uscat este reprezentată de lacrimile artificiale.
Lacrimile artificialeameliorează senzația de arsură și mâncărime oculară. Se recomandă instilarea acestora înaintea activităților care pot agrava simptomele (citit, lucrul la computer, privitul la TV, expunere la vânt sau soare).
Tratarea cauzelor (ex. blefarita) poate fi necesară.
Suplimentele cu acizi grași Omega-3 s-au dovedit eficiente prin efectul antiinflamator și protector tisular - conform unui studiu publicat în The Ocular Surface în 2010.
CUM POATE FI PREVENIT SINDROMUL DE OCHI USCAT?
Pentru a preveni sindromul de ochi uscat se recomandă:
- Evitarea factorilor agravanți: fumul de țigară, praful, aerul rece sau uscat, vântul puternic
- Purtarea ochelarilor de protecție (de soare, sudură, înot etc.)
- Adăugarea la ochelarii cu dioptrii a tratamentului antireflex
- Poziția corectă la computer: monitorul trebuie să stea la o distanță de 50-70 cm de ochi și să fie plasat cu 10 – 20 ° sub nivelul ochilor, lumina nu trebuie să fie slabă.
- Clipirea intenționată pentru o mai bună etalare a filmului lacrimal.
- Reglarea umidității aerului.
- Consumul adecvat de lichide.