Alergii și Astm Alergii și Astm

Sindromul de alergie orală

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 27 Jul. 2022
Sindromul de alergie orală

Suferiţi de rinită alergică şi simţiţi furnicături, înţepături şi prurit la nivelul buzelor, limbii, gingiilor şi gâtului atunci când consumaţi anumite fructe, legume sau tipuri de nuci şi seminţe? Dacă da, este posibil să vă confruntaţi cu sindromul de alergie orală (denumit și sindromul polen-aliment). 

Ce este sindromul de alergie orală (SAO)

SAO reprezintă o formă de alergie alimentară mai puţin severă, întâlnită frecvent în cazul persoanelor ce suferă de rinită alergică. Simptomele pot ajunge până la reacţii anafilactice, însă extrem de rar. SAO se datorează unei reactivități încrucișate între proteinele vegetale din polen și fructe sau legume. Sistemul imunitar al persoanelor alergice interpretează proteinele provenite din unele fructe, legume crude şi nuci drept alergeni, întrucât acestea au o structură moleculară similară cu polenul. 

Aşadar, reacţiile alergice declanşate de polenuri provenite de la arbori, ierburi şi buruieni pot avea un ecou şi în cazul consumului anumitor alimente. Însă, nu este obligatoriu ca organismul să reacţioneze la proteinele alimentare în cazul tuturor persoanelor alergice. În plus, este posibil ca sindromul polen-aliment să apară după mulţi ani de la debutul rinitei alergice.

Reacţii încrucişate în sindromul de alergie orală 

Anumite polenuri pot declanşa reacţii încrucişate cu următoarele alimente:

Ambrozie – banane, pepene galben şi verde, dovlecei, castraveţi, păpădie, ceai de mușețel;

Mesteacăn – mere, pere, piersici, caise, cireșe, prune, nectarine, prune uscate, kiwi, morcovi, ţelină, cartofi, ardei, fenicul, pătrunjel, coriandru, păstârnac, alune de pădure, migdale, nuci;

Iarbă (Graminee) – piersici, țelină, pepeni, roșii, portocale;

Pelin – țelină, mere, kiwi, arahide, fenicul, morcovi, pătrunjel, coriandru, floarea-soarelui, ardei;

Arin – țelină, mere, pere, migdale, cireșe, alune, piersici, pătrunjel;

Latex (alergie de contact) – banane, avocado, kiwi, castane, papaya.

Măsuri de prevenire a sindromului de alergie orală

Puteţi preveni reacţiile alergiei orale prin prepararea termică a alimentelor. Prepararea prin fierbere sau coacere schimbă proteinele, astfel încât sistemul imunitar nu mai recunoaşte alimentele ca fiind similare cu polenul. 

O altă modalitate, mai ales atunci când prepararea nu este o soluţie, constă în decojirea fructelor şi legumelor care creează reacţii încrucişate, multe dintre proteine fiind stocate în coajă.    

Vorbiţi cu medicul alergolog dacă observaţi simptome ale SAO. Acesta vă poate recomanda o testare, antihistaminice orale, precum şi un program de imunoterapie, cu rezultate benefice pe termen lung.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități