Alergii și Astm Alergii și Astm

Sanatatea dintilor – mai mult decat dinti sanatosi

03 Jul. 2017
Sanatatea dintilor – mai mult decat dinti sanatosi

In anii recenti, oamenii de stiinta au descoperit numeroase interdependente intre cavitatea bucala si restul organismului. Problemele gingivale si dentare pot influenta riscul aparitiei altor boli generale dar si a nasterilor premature, motive importante pentru tratarea cu seriozitate a igienei orale. Periajul regulat al dintilor si igiena orala ajuta nu doar la intretinerea unui zambet atragator, ci si la prevenirea numeroaselor boli.

 

Igiena orala necorespunzatoare favorizeaza extinderea bolilor

Cele mai frecvente probleme ale cavitatii bucale sunt cariile, asadar afectiuni ale smaltului dintilor si parodontita, inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor, a caror raspandire este influentata in mod semnificativ de stilul nostru de viata marcat de consumul de alimente dulci, alcool si fumat. Aceste procese cronice distrug gingia si dintii, provoaca dureri si un miros neplacut al gurii.

Dupa o perioada mai lunga pot conduce la pierderea dintilor, fapt care atrage dupa sine modificarea obiceiurilor alimentare. In plus, o igiena orala necorespunzatoare creste si riscul aparitiei tumorilor maligne in cavitatea orala.

Bacteriile se cuibaresc in spatiile interdentare si in pungile gingivale unde provoaca reactii permanente de inflamatie. Acest lucru inseamna ca sistemul nostru imunitar este supus unui atac continuu pentru a face fata germenilor. Pe de alta parte, substantele inflamatoare ajung in sange si de acolo in tot organismul. Urmarea: creste riscul infarctului cardiac si al accidentelor vasculare iar starea unui diabetic, de exemplu, se poate inrautati.

Se pare ca ar exista o interdependenta intre bolile cronice ale cailor respiratorii, sindromul metabolic, bolile gastro-intestinale, bolile muscular si osoase, in special reumatismul si problemele dentare.

 

Preventia corecta

Numeroase studii din anii recenti au demonstrat nu doar existenta acestor legaturi, ci si posibilitatea de a reduce riscul aparitiei acestor boli prin imbunatatirea igienei orale si urmarea din timp a tratamentelor stomatologice.

 

Mai afectate: persoanele diabetice si gravidele 

In special persoanele diabetice au de profitat de pe urma tratarii parodontitei: prin reducerea sursei de infectii si de inflamatii din cavitatea bucala, ajung mai putine bacterii in sange, fapt care imbunatateste actiunea insulinei.

 

Odata cu imbunatatirea igienei orale, se incetineste si procesul de calcifiere a vaselor (arterioscleroza) si pericolul coagularii puternice a sangelui scade si el.

 

O igiena orala atenta le este recomandata si femeilor gravide. Oamenii de stiinta sunt de parare ca ar exista o legatura intre inflamatiile cavitatii bucale si travaliul timpuriu, asadar a nasterilor premature.

 

Sfaturi pentru o mai buna igiena orala:

  1. Folositi pasta de dinti care contine fluor si periati dintii de cel putin 2 ori pe zi, la aproximativ o jumatate de ora dupa servirea mesei .
  2. Nu uitati de periajul interdentar si de folosirea atei dentare, cel putin o data pe zi, seara.
  3. Nu uitati de periajul limbii –cel putin o data pe zi, seara.
  4. Inlocuiti regulat periuta de dinti, de cel putin patru ori /an.
  5. Periati dintii dupa fiecare preparat dulce consumat.
  6. Doar in situatiile de urgenta, cand nu aveti periuta de dinti la indemana, mestecati guma fara zahar.
  1. Controalele stomatologice de cel putin 2 ori /an.
  2. Profilaxie stomatologica profesionala, de cel putin 2 ori/an
  3. Dupa fiecare pahar de suc consumat, beti si apa. Dupa consumul de fructe citrice, asteptati cel putin o jumatate de ora pentru a peria dintii, altfel acidul citric ar putea afecta smaltul dentar odata cu periajul.
  4. Hraniti-va variat si cu masura.
  5. Consumati alimente bogate in minerale, si in special in calciu
  6. Mestecati bine hrana. Odata cu mestecarea, glanda salivara produce mai multa saliva care protejeaza dintii.

Comunități