Aproximativ 20% din populație este atopică, atopia reprezentând un status de fond peste care se poate suprapune sau nu o boală atopică: rinită alergică, urticarii, conjunctivită alergică. Una din cinci persoane suferă de rinită alergică și se confruntă an de an cu stări de nas înfundat și mâncărime în zona ochilor. Fiecare a șasea persoană alergică, are de suferit de pe urma soarelui. Aproximativ 13% suferă de o alergie alimentară sau a unei alergii provocate de acarieni. 4% suferă de alergie la mucegai.
Numărul tinerilor care suferă de alergii este în continuă creștere, la fel ca și indicele care reflectă tipul alergiilor care nu pot fi detectate. Motivul numărului în creștere nu este cunoscut. S-ar părea că factorii vinovați sunt stilul de viață, poluanții din mediu și alimentația neadecvată.
Rinita alergică – oare ce se ascunde în spatele acesteia?
Rinita alergică se împarte în două grupe mari: cea provocată de pomi, ierburi și plante în timpul înfloririi și rinita alergică provocată de substanțe care se pot ivi în orice perioadă a anului. Rinita alergică provocată de polen se împarte la rândul său în alte trei grupe:
- Pomii cu înflorire timpurie între lunile mai-februarie
- Graminee și cereale între lunile mai-iulie
- Anumite verdețuri toamna devreme
Cea mai frecventă formă de alergie este cea împotriva polenului gramineelor. Trei sferturi din cei care suferă de rinită alergică, sunt de fapt alergici împotriva polenului de graminee și pomi. Peste jumătate din polenul care provoacă rinita alergică aparține unei grupe formate dintr-o duzină de plante. De aceea, este bine de știut care sunt plantele care vă provoacă alergii.
Ce puteți face împotriva rinitei alergice?
Prima măsură în cazul rinitei alergice este întreruperea contactului cu substanța care provoacă alergia. Este importantă consultarea din timp a unui medic, pentru a apela la tratamentul corespunzător. Medicamentele reduc semnificativ senzația de disconfort, iar administrarea consecventă reduce procesul de inflamare care însoțește rinita alergică. Pentru formele mai ușoare, medicul poate recomanda un tratament profilactic cu cromoglicat de sodiu.
O altă posibilitate este așa-numita desensibilizare, o imunoterapie specifică în cazul rinitei alergice. Sunt injectate cantități mici de alergeni declanșatori, de mai multe ori, crescând doza treptat. Rata succesului în cazul celor care suferă de alergie la polen este de aproximativ 90%. Condiția este ca alergenii să fie cunoscuți.
Rinita alergică trebuie tratată cu seriozitate, deoarece alergiile se pot extinde la căile respiratorii inferioare, putând provoca apariția astmului.
Rinită alergică în tot timpul anului
Pe lângă polen, există și alte substanțe care pot provoca rinita alergică. Iată câteva dintre cele mai frecvente:
- Părul de animale
- Acarienii (excrementele de acarieni)
- Mucegai
- Alimente
- Medicamente
Simptomele provocate de aceste substanțe sunt similare celor declanșate de polen. Alergia la părul de animale este foarte severă și este provocată cel mai des de pisici, câini, cai sau rozătoare.
Acarienii de praf trăiesc în locuință în ciuda curățeniei și a igienei. Se află în special în pături, tapițerii și covoare. Alergia se declanșează dimineața, după ce vă treziți sau după un pui de somn. Alergia la mucegai apare și ea peste tot în mediu. Mucegaiul nu este prezent doar în alimentele învechite ci și în pereții umezi și în beciuri.
Măsuri
- Persoanele alergice la părul de animal nu ar trebui să păstreze un animal în casă.
- Cei care suferă de alergii alimentare trebuie să evite consumul alimentelor respective.
- În cazul alergiilor împotriva mucegaiului se recomandă verificarea locuinței.
- Renovarea locuinței este benefică împotriva alergiei la acarieni. Fără covoare, puțină tapițerie, saltele și așternuturi speciale.