Solutii sintetice si naturale impotriva insectelor
Insectele suparatoare cum ar fi tantarii, capusele, mustele tete pot fi tinute la distanta cu diferite solutii disponibile sub forma de roll-on, lotiuni, spray. Substantele active precum Bayrepel® si DEET (Dietiltoluamida) asigura o protectie sigura timp de patru ore. Acestea mijloace disponibile in farmacii si-au dovedit eficienta in urma testelor. Cu toate acestea, nu sunt recomandate copiilor mai mici de doi ani, deoarece iritatiile pielii nu pot fi excluse.
Exista si solutii cu substanta active naturale, cum ar fi uleiurile esentiale extrase din arborele de ceai sau melisa, lavanda sau busuioc. Trebuie sa le testati individual pentru stabili in ce masura sunt eficiente. O alta masura naturala pentru a tine insectele la distanta consta in arderea frunzelor de salvie intr-un recipient rezistent la foc.
Masuri mecanice – plase de insecte etc.
In interiorul locuintei, puteti tine la distanta insectele suparatoare, cu cateva masuri simple, cum ar fi plasele pentru usi si geamuri. Exista numeroase variante, pentru toate bugetele. O alta masura eficienta este asezarea unei plase de tantari deasupra patului.
Masuri combinate pentru mai multa siguranta
Pentru a fi siguri, in aer liber puteti combina mai multe metode. Spre exemplu, insectele sunt mai putin atrase de imbracamintea in culori deschise. Pantalonii si bluzele trebuie sa aiba un croi cat mai larg. Nu uitati de sosete. Picioarele sunt punctele preferate de ”atac”.
Partile de piele ramase neacoperite trebuie masate cu solutie repelenta.
Nu uitati, sursele de lumina reprezinta o atractie pentru insecte. Acestea insa nu pot distinge lumina galbena, astfel ca un bec galben va va oferi un plus de protectie.
Cum reactionam daca am fost intepati?
- Prin intepatura ar putea patrunde agenti patogeni in organism. Pe cat posibil, evitati sa va scarpinati. Daca intepatura incepe sa se infecteze, curatati cu solutie de dezinfectare. Unguentele patrund mai adanc in zona inflamata decat solutiile lichide.
- In cazul inflamatiilor, incercati pliculetele cu argila. Acestea au un efect de strangere si racire a pielii. De asemenea, puteti sa raciti si sa dezinfectati pielea cu uleiuri esentiale, cum ar fi ulei din arbore de ceai.
- Gelurile care contin antihistaminice ajuta la prevenirea reactiilor alergice. Chiar si cremele si unguentele cu hidrocortizon, pentru care nu est necesara reteta, si-au dovedit eficienta. In plus, dozele mari de calciu, de preferinta sub forma de comprimate efervescente, ajuta si ele.
- Daca simtiti mancarimi, umflaturi, contractii gastrice sau intestinale sau palpitatii in alta parte decat la locul intepaturii, prezentati-va imediat la medic. Daca este necesar, medicul poate prescrie metode de urgenta pentru persoanele cu risc. Acestea presupun, de regula, o injectie de adrenalina si preparate antihistaminice si cortizonice.
- Amintiti-va, de asemenea, ca vaccinul anti-tetanos trebuie reluat la un interval de maxim 10 ani, pentru a evita septicemiile!