Pielea noastra este cu adevarat miraculoasa. Regleaza temperatura corpului la fel ca un termostat, ne protejeaza impotriva factorilor nocivi din mediu si a agentilor patogeni, este importanta pentru metabolismul nostru, transmite chiar si starile de bine. Asadar, este important sa ii acordam atentia pe care o merita –iar aceasta atentie trebuie sa inceapa cat mai devreme, respectiv in copilarie
Pielea copiilor este mai sensibila
De fapt, ingrijirea pielii incepe inca de la nastere, cand mamele incep sa ingrijeasca sugarii, protejandu-i impotriva eczemelor. In medie, unui sugar i se schimba 4000 -5000 de scutece, ocazie cu care este uns si cu alifii. Un efort necesar, deoarece pielea bebelusilor este mult mai subtire si mai sensibila decat cea a adultilor. In plus, pielea sugarilor nu este inca pregatita sa ii protejeze organismul in mod eficient. Aceasta trasatura a pielii se formeaza in timp, odata cu cresterea.
Spalare cu apa
Parintii stiu ca celor mici le face placere sa fie imbaiati si unsi cu creme. Lucrurile se complica atunci cand incep sa creasca si sa refuze samponul, sapunul iar dusul ajunge pe lista celor mai neplacute lucruri.
Parintii ar trebui sa evite aprofundarea discutiei. Pot face o concesie, un dus de doua ori pe saptamana este suficient daca cei mici sunt spalati in mod regulat.
Un sampon pentru piele sensibila, care nu va irita ochii, poate face minuni si pentru cei mai mofturosi copii. In plus, sapunurile sunt disponibile intr-o varietate de culori si pot fi intinse pe corp ca niste vopsele. Exista chiar si tablete de baie care coloreaza apa: rosu, albastru, verde – ora de baie se poate transforma intr-o adevarata distractie.
Produsele colorate de ingrijire trebuie adaptate la nevoile pielii sensibile a copiilor. Parintii ar trebui sa aleaga numai produse care nu contin substante iritante. Spre exemplu parfumurile pot irita pielea celor mici.
Buna masura
Curatenia este buna cu masura. Unora le place sa petreaca prea mult timp in apa cu spuma. Nu doar samponul si produsele de curatenie, ci si apa pot duce la deshidratarea pielii. Problema este destul de raspandita. Aproximativ doua treimi din copii de sub 10 ani au pielea uscata ca urmare a spalarii prea intense.
Recomandare: pielea sensibila a copiilor este deseori prea uscata. In astfel de cazuri puteti incerca imbaierea cu ulei de gresare, pana la intrarea in pubertate, cand pielea devine in mod natural mai grasa.
Piele frumoasa in loc de ciocolata
Iubitorii de dulciuri trebuie sa fie atenti. Pofta de zahar creste odata cu scaderea temperaturilor. Ciocolata are un gust minunat si ne da imediat o dispozitie mai buna, insa poate afecta pielea deoarece activeaza histamina din organism, iar aceasta substanta asemanatoare hormonilor poate sensibiliza pielea la influentele din exterior.
Incercati o alternativa sanatoasa, gustoasa si plina de energie: fructe proaspete si alimente crude! Chiar daca nu se bucura de aceeasi popularitate, daca reusiti sa taiati fructele intr-un mod atragator, cei mici le vor gasi mai interesante.