
Rinita alergică sezonieră, denumită și febra fânului, reprezintă inflamația mucoasei nazale cauzată de reacția de apărare a organismului împotriva anumitor impurități (alergeni). Printre cei mai comuni alergeni care declanșează reacții alergice enumerăm acarienii, polenul (arbuști – mesteacăn, alun, fag; graminee – grâu, ovăz, secară; buruieni – ambrozie, urzică, măcriș), sporii de mucegai și părul de animale.
Simptome
Simptomele rinitei alergice apar ca urmare a unui răspuns inflamator care implică eliberarea de histamină, declanșată de alergenii depuși la nivelul mucoasei nazale. Persoanele afectate prezintă în primă fază prurit (mâncărime) la nivelul nasului, ochilor, gâtului sau pielii, congestie nazală și/sau secreții apoase abundente, strănut în salve, respectiv lăcrimarea ochilor. Pe lângă aceste simptome specifice, putem întâlni și tuse, hiposmie (diminuarea simțului olfactiv), ochi umflați, fatigabilitate, iritabilitate sau durere de cap.
Tratament
În ceea ce privește tratamentul, un prim pas îl reprezintă identificarea potențialilor alergeni, și, ulterior, evitarea acestora pe cât posibil. Totuși, există situații în care nu se poate pune o barieră între pacient și alergen, așadar se recomandă instituirea tratamentului farmacologic, de obicei simptomatic.
Antihistaminicele orale reprezintă alegerea de primă intenție (de exemplu, loratadina reduce cantitatea de histamină eliberată în organism, ameliorând astfel rinoreea, pruritul și strănutul și având avantajul de a putea fi administrată în orice moment al zilei, fără a avea efecte sedative).
Pentru decongestia nazală, se va realiza inițial un lavaj cu apă de mare izotonică, urmat de folosirea spray-urilor pe bază de xilometazolină/oximetazolină, maxim 5 zile, cu specificația că acestea trebuie administrate cu prudență pacienților hipertensivi.
Utilizarea corticosteroizilor nazali (propionat de fluticazonă) îmbunătățește semnificativ calitatea vieții, prin reducerea reacției inflamatorii declanșată de alergen, putând fi utilizați timp îndelungat fără a se înregistra efecte adverse considerabile.
Eliminarea alergenilor de la nivel ocular se realizează prin utilizarea lacrimilor artificiale, cu o frecvență de 5-6 ori pe zi, iar soluțiile oftalmice pe bază de antihistaminice/decongestionante (antazolina/tetrizolina) diminuează efectele rinitei alergice asupra ochiului. În cazul persoanelor purtătoare de lentile de contact, se recomandă îndepărtarea acestora în momentul administrării colirului antialergic.