Problemele de vedere au cauze foarte diferite. Legumele si fructele par sa influenteze pozitiv unele dintre aceste boli. Cea mai frecventa cauza de orbire este degenerarea maculara (AMD) –conditionata semnificativ de varsta, urmata de glaucom si de modificari oculare datorate diabetului zaharat (retinopatie diabetica) si cataracta.
Mai ales persoanele in varsta sunt afectate de probleme de vedere, fapt care atrage dupa sine o scadere semnificativa a calitatii vietii: Multe dintre persoanele in varsta care sufera de probleme de vedere, se descurca in proximitatea mediului cu care sunt obisnuite, insa isi pierd treptat capacitatea de a citi, de a conduce vehicule si au dificultati in recunoasterea fizionomiilor.
Nutrienti pentru vedere puternica
La controale oftalmologice regulate, in special pe fondul unor factori de risc cunoscuti si conditii preexistente, se pot descoperi din timp modificarile oculare si progresul lor poate fi incetinit. In ce masura este benefic aportul regulat de fructe si legume, nu este inca foarte clar, dar cel mai probabil, acest beneficiu exista cel putin pentru unele dintre bolile oculare. Influenta pozitiva a consumului de fructe si legume impotriva degenerarii maculare este considerata o certitudine in lumea medicala.
Numeroase studii au demonstrat ca carotenoidele, in special luteina si zeaxantina, dar si vitamina A protejeaza macula, zona cu cea mai clara viziune a retinei. Aceste substante se gasesc in principal in legume cu frunze verzi, cum ar fi guliile, spanacul, dar si morcovii. In plus exista si alti antioxidanti, cum ar fi vitaminele C si E si zincul, care reduc riscul de a dezvolta degenerescenta maculara. Aportul regulat de fructe si legume are efecte benefice si impotriva opacizarii cristalinului (cataracta).
Pe langa produsele alimentare deja amintite se recomanda si fructele citrice, uleiuri vegetale presate la rece, nucile, cereale integrale, carnea de pasare ecologica si produsele lactate bio. Cercetatorii nu au cazut inca de acord cu privire la efectele suplimentelor de vitamine si minerale. Pe baza cunostintelor actuale, consumul de fructe si legume nu pare sa aiba nici o influenta pozitiva impotriva aparitiei glaucomului.