Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie
Un catelus numai al ei este dorinta cea mai mare a micutei Iulia. Un prieten patruped care sa o insoteasca pe ea si pe mama ei atunci cand ies cu caruciorul la plimbare. Parintii Iuliei sunt insa sceptici. Ce facem daca unul dintre membrii familiei este alergic la blana animalelor?
Studiile efectuate de oamenii de stiinta din America indica faptul ca riscul dezvoltarii unei alergii la blana animalelor este cu atat mai mic cu cat contactul cu animalele se produce mai devreme.
Contactul timpuriu cu animalele previne aparitia alergiilor
Adoptarea unui animal este intotdeauna o decizie importanta. Parintii isi fac de cele mai multe ori probleme in privinta alergiilor. Aceste griji sunt insa nefondate: cu cat contactul copiilor cu animalele este mai timpuriu, cu atat mai mic va fi numarul alergiilor dezvoltate de cei mici.
Dr. Marshall Plaut, directorul unei dizivii de cercetare a mecanismelor alergiilor din cadrul Institutului American pentru Alergii si Boli Infectioase (NIAID) confirma: "copiii care cresc cu doua sau mai multe animale de companie par sa fie protejati si impotriva altor alergii, precum acarieni, polen."
Un alt studiu american afirma ca riscul alergiilor in randul copiilor este de pana la 50% mai mic pentru cei care cresc alaturi de animale. "Consideram ca aceste date sunt remarcabile", declara Dr. Dennis R. Ownby, directorul departamentului pentru alergie si imunologie din cadrul Medical College of Georgia. "Au indicat exact opusul rezultatelor la care ne asteptam."
Expunerea tipurie la alergeni in alergiile alimentare
Cercetarile privind expunerea timpurie la alergeni s-au extins si asupra alergiilor alimentare, care au cunoscut o crestere alarmanta in ultimii ani, mai ales in randul copiilor. Asfel, un studiu recent a concluzionat ca riscul alergiilor la arahide si alune este diminuat daca copii consuma foarte devreme aceste alimente.
Intarirea sistemului imunitar
La nastere, sistemul imunitar al celor mici este inca nepregatit sa faca fata mediului. Abia dupa cateva saptamani sau chiar luni invata sa deosebeasca substantele nocive de cele inofensive. In cazul alergiilor, sistemul imunitar reactioneaza la substante inofensive, spre exemplu saliva animalului sau un aliment, ca si cum ar fi nocive. In functie de tipul alergiei, sunt posibile iritatii la nivelul pielii, lacrimarea ochilor, a nasului, astm sau chiar un soc alergic. Se afla inca in cercetare modul in care este influentat sistemul imunitar al celor mici de saliva si matreata animalelor si de bacteriile pe care acestea le poarta. "Daca vom reusi sa deslusim acest principiu, vom putea pune bazele unei noi profilaxii a alergiilor”, spune Dr. Ownby.
Atunci cand mamele sunt deja alergice
Nu fiecare copil reactioneaza pozitiv la animalele de companie. O astfel de exceptie constituie copiii a caror mame sufera deja de astm. Echipa de cercetatori condusa de dr. Marshall Plaut, au descoperit ca ar fi mai bine ca acesti copii sa nu creasca alaturi de animale de companie, pentru a se feri de alergii si astm. "Boala astmului este foarte complexa", explica Dr. Plaut. "Proportia genetica si cea a mediului in declansarea bolii sunt aspecte aflate inca in cercetare."
Praful din casele cu animale reduce riscul de astm, alergii si infectii virale
Cercetarile ulterioare privind mecanismul alergiilor au evidentiat ca expunerea la praful din casele cu animale previne inflamatia alergica si scade riscul dezvoltarii astmului si alergiilor.
Praful colectat din casele cu animale contine o gama larga de bacterii care stimuleaza dezvoltarea florei intestinale normale si modifica raspunsul imun la alergeni. S-a constatat ca expunerea la praful din casele cu animale reduce alergiile la gandacii de bucatarie si scade numarul infectiilor cu virusul sincitial respirator – doi factori de risc in declansarea astmului in copilarie. Aceste rezultate sugereaza potentiale noi strategii pentru prevenirea anumitor boli alergice si infectii pulmonare.
Cresterea corecta
Coabitarea copiilor cu animalele de companie se invata. Cainii sunt foarte inteligenti au nevoie doar de cateva indicatii. Chiar si cainii care in mod natural nu tolereaza bebelusii sau copiii, pot invata sa ii accepte ca fiindu-le superiori in ierarhie.
Si pisicile pot invata anumite reguli. Astfel, patrupezii nu au ce cauta pe masa cand acolo se afla alimente. Inclusiv spatiile de dormit ale oamenilor si animalelor de companie ar trebui sa fie separate.
Vizitele regulate la veterinar
Un caine sanatos nu va transmite nicio boala, de aceea vizitele regulate la veterinar sunt obligatorii. Si hamsterii, porcusorii de Guineea si pasarile de colivie trebuie controlate pentru ca pot transmite boli. In special atunci cand cei mici merg de-a busilea. Se recomanda controale la 4-6 saptamani.
Nu lasati niciodata bebelusii nesupravegheati
Cea mai importanta regula pe care trebuie sa o retina parintii este de a nu lasa niciodata copiii mici nesupravegheati in prezenta animalelor. In primul rand pentru a proteja copilul impotriva ranirii de catre animal. Pe de alta parte, cei mici la randul lor pot rani animalele- fara sa realizeze. Adultii stiu ca un perus nu poate inota, insa un copil ar putea fi suficient de curios pentru a incerca.