Histamina se regăsește în nenumărate alimente. Printre alimentele cu conținut mare de histamină se numără brânza maturată, salamurile, vinul roșu, alunele, varza murată și carnea afumată. Conținutul de histamină al unui aliment nu este mereu același. Prin procesul de maturare și de fermentare, conținutul de histamină din produs poate să crească.
Pe lângă alimentele care conțin foarte multă histamină, există și alimente care asigură eliberarea histaminei depusă în corp. Acestea poartă numele de liberatori de histamină (cum ar fi roșiile). Până în prezent nu a fost însă demonstrat științific acest efect.
Pacienții afectați de intoleranța la histamină trebuie să evite și alimente care conțin ale amine biogene. Pe lângă histamină, serotonina, spermina și putrescina se numără printre aminele biogene. Prin administrarea acestor substanțe, organismul poate prezența aceleași simptome ca și în cazul histaminei. În anumite cazuri, descompunerea histaminei este inhibată.
Intoleranța la histamină: pregătirea alimentelor
Conținutul de histamină din alimente crește odată cu procesul de maturare, fapt pentru care se recomandă consumarea cât mai multor alimente în stare proaspătă. Modul de pregătire al alimentelor nu influențează conținutul de histamină, deoarece aceasta este stabilă la cald și rece. Se recomandă însă să pregătiți personal alimentele, pentru a evita orice aditivi. Rețineți că în cazul anumitor pacienți, disconfortul este mai mare în urma consumului de alimente calde, deoarece histamina este eliberată prin căldură.
Histamina care se regăsește în lichide poate fi preluată mai repede de organism. Astfel, trebuie evitate băuturi precum berea sau vinul roșu. În plus, se recomandă evitarea consumului de alcool, deoarece acesta inhibă activitatea enzimelor care descompun histamina.
Intoleranța la histamină: listă de alimente
Ca urmare a conținutul mare de histamină, anumite alimente trebuie evitate de cei în cauză. În timpul fazei de tratament, se recomandă evitarea acestora. Reluarea ulterioară a consumului anumitor alimente trebuie decisă de fiecare pacient în parte.
În lista alimentelor de mai jos, am introdus anumite alimente la care ar trebui să renunțați în cazul în care suferiți de intoleranță la histamină. Unele dintre acestea conțin amine biogene, care de asemenea trebuie evitate în cazul intoleranței la histamină.
- Carne: șuncă, salam, carne afumată
- Pește: conserve de pește, fructe de mare, pește recongelat, pește care nu este consumat imediat după prindere
- Produse lactate: brânzeturi maturate, lapte fără lactoză
- Legume: roșii, spanac, vinete, avocado, varză murată, legume conservate
- Fructe: fructe citrice, banane, pere, kiwi, papaya, zmeură, căpșuni, prune roșii
- Albuș de ou
- Produse de panificație
- Fasole și leguminoase
- Dulciuri: ciocolată, cacao, marțipan, nuga, marmeladă
- Alcool: vin roșu, anumite sortimente de bere, șampanie
- Băuturi: ceai negru și verde, băuturi energizante
- Altele: alune (în special alune de pădure și alune caju), oțet, drojdie, condimente picante, ciuperci
Intoleranța la histamină: alimente tolerate
Care sunt alimentele pe care la puteți consuma fără probleme, va trebui să decideți individual. Vă oferim mai jos o listă de alimente care în ciuda intoleranței la histamină, sunt deseori ușor de tolerat.
- Carne și peste: carne proaspătă și pește proaspăt
- Fructe: mere, pepene, cireșe, caise, afine, mango, litchi, coacăze, piersici,
- Legume: ceapă, dovleac, ridichi, cartofi, morcovi, broccoli, praz, dovlecei, castraveți, salată verde, sparanghel, usturoi, porumb, rubarbă, sfeclă roșie.
- Produse de panificație: tăiței de alac, de orez și de porumb, pâine integrală fără drojdie, fulgi de ovăz, faină de hrișcă, de porumb și de orez
- Produse lactate: Quark (brânză proaspătă), iaurt, brânză nematurată, brânză proaspătă
- Alternative pentru lapte: lapte de orez, de cocos.