Alergii și Astm Alergii și Astm

Alergiile pot fi mai severe după mutarea în altă țară

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 08 Sep. 2024
Alergiile pot fi mai severe după mutarea în altă țară

Mutarea într-o altă țară aduce cu sine necesitatea adaptării la noile norme sociale, noua limbă, gastronomie şi chiar vreme. Multe persoane care suferă de alergie sezonieră se confruntă şi cu simptome exacerbate ale alergiei. O serie de factori, de la temperatură şi umiditate şi până la speciile diferite de plante, fiecare cu perioada sa de maturizare şi polenizare, pot constitui elemente declanşatoare şi contribui la creşterea disconfortului personal. Înțelegerea cauzelor din spatele simptomelor şi adoptarea măsurilor recomandate de ameliorare pot contribui la o calitate mai bună a vieţii, pentru a putea face faţă celorlalte provocări.

Cauze pentru simptome exacerbate ale alergiei în mediu nou

  1. Noi alergeni

Mutarea în străinătate poate agrava alergiile din cauza modificării alergenilor. Fiecare continent are soiuri unice de plante, copaci și iarbă care eliberează polen în momente diferite. Mutarea într-o țară mediteraneană va introduce noi factori declanșatori, de exemplu, polenul de măsline sau de chiparos. Noii alergeni pot declanșa un răspuns imunitar mai puternic şi simptome alergice mai severe sau chiar dezvolta alergie pentru prima data în viaţă.

  1. Climat diferit

Mutarea într-o altă țară introduce noi modele climatice și schimbări sezoniere. Schimbările de la un climat temperat la unul tropical vă pot expune la alergeni pereni, cum ar fi acarienii de praf și mucegaiul, ce prosperă în medii calde și umede. În plus, momentul și intensitatea anotimpurilor de activitate a polenurilor variază la nivel global, unele regiuni având sezoane mai lungi și mai intense, ceea ce poate exacerba simptomele și prelungi durata acestora.

  1. Genetica

Genetica influențează puternic modul în care răspundem la alergeni, unii oameni fiind mai susceptibili să dezvolte alergii, pe baza structurii lor genetice. Terenul atopic ne face mai vulnerabili la potenţiali alergeni întâlniți într-o altă țară, influențând şi severitatea simptomelor.

  1. Poluarea

Calitatea proastă a aerului poate agrava simptomele alergice. Acest lucru se datorează faptului că poluarea atmosferică poate spori producerea și dispersia alergenilor din aer, iritând sistemul respirator şi alterând răspunsul imun la factorii potențial alergeni. De asemenea, poluarea cu dioxid de carbon poate determina o producţie mărită de polen a plantelor, crescând cantitatea de alergeni din aer.

Prevenţia simptomelor alergice

Înainte de mutarea în altă ţară, evaluaţi cei 4 factori declanşatori şi discutaţi cu medicul alergolog. Solicitaţi o schemă de tratament şi informaţi-vă despre măsurile prin care puteţi să controlaţi expunerea la alergeni.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități