Petrecem in medie doua treimi din intreaga durata a vietii in spatii inchise. Calitatea aerului joaca un rol important pentru sanatate. Praful, fumul de tigara, bacteriile, mirosurile – toate influenteaza calitatea aerului, iar aerisirea incaperile devine esentiala.
Aerul din incaperi
Nu se acorda suficienta importanta calitatii aerului din spatiile inchise, chiar daca acesta influenteaza major performanta noastra fizica si mentala. Aerul curat contine 78 % azot, 21 % oxigen, 0,03 % dioxid de carbon si 0,93 % gaze nobile.
Aceste valori de modifica de indata ce apar in spatiul respective oameni, plante sau obiecte. Organismul uman elimina umiditate si dioxid de carbon in aerul ambiental. Nivelul oxigenului scade deoarece este consumat prin respiratie. Astfel, aerisirea este foarte importanta!
Umiditatea aerului
Umiditatea aerului reprezinta un factor decisiv pentru gradul de confort dintr-o incapere. Atunci cand umiditatea aerului este prea scazuta, mucoasele se usuca, bacteriile si virusii se raspandesc mai usor si frecventa racelilor creste. Umiditatea prea ridicata poate fi perceputa ca fiind apasatoare si poate aparea atunci cand nu aerisim suficient spatiul.
Nu trebuie trecute cu vederea cantitatile de vapori pe care le elimina persoanele care locuiesc intr-un anumit spatiu inchis. In stare de repaus, o persoana elimina aproximativ 1 litru de transpiratie zilnic. O persoana activa elimina aproximativ 2,5 litri/zi. O familie formata din 4 membri elimina zilnic in atmosfera aproximativ 10 litri de vapori, cantitatea care saptamanal corespunde volumului unei cazi de baie. Valoarea optima a umiditatii relative a aerului este intre 40 si 60 %.
Fungi
Sporii de ciuperci sunt peste tot in atmosfera, avand nevoie de umiditate pentru a se dezvolta. In spatiile neaerisite, umede se intampla ca umiditatea sa se condenseze pe suprafete. Atunci cand o suprafata se mentine umeda pentru o perioada mai lunga de timp, devine un mediu ideal pentru dezvoltarea mucegaiului. Prin masuri constiente putem evita aparitia umiditatii. In primul rand este nevoie de o aerisire suficienta a spatiului. Mucegaiul nu se poate dezvolta pe pereti uscati!
Nu tolerati mucegaiul in locuinte. Persoanele alergice pot suferi suplimentar de pe urma sporilor de ciuperci. Calitatea locuintei este si ea afectata de mirosul neplacut pe care acesti spori ii degaja. Pentru eliminarea acestor ciuperci trebuie sa identificati mai intai cauza aparitiei lor.
Dioxid de carbon
Inca de acum 130 de ani, cercetatorul german Max Pettenkofer a determinat importanta hotaratoare a cantitatii de dioxid de carbon pentru calitatea aerului ambiental. Zi de zi, o persoana inspira si expira aproximativ 24 de kilograme resp. 20 000 litri de aer.
Atunci cand concentratia de dioxid de carbon dintr-o incapere creste, devenim mai obositi, iar capacitatea de concentrare scade. Daca aceasta concentratie de dioxid de carbon continua sa creasca, apar probleme de vedere, stari de ameteala, tulburari ale sistemului nervos central, dureri de cap si in cele mai grave cazuri chiar moartea prin asfixiere.
Aerisiti de mai multe ori in timpul zilei!
Corect ar fi sa inlocuim de mai multe ori pe zi aerul uzat cu aer proaspat, in mod ideal la interval de doua ore. Dimineata dupa trezire este importanta aerisirea incaperii, deoarece organismul uman elimina o cantitate mare de vapori in timpul noptii. La pranz si seara ar trebui sa aerisim din nou pentru a elimina dioxidul de carbon din aer. Pentru un somn odihnitor, se recomanda sa aerisim incaperea inainte de a merge la culcare .
- Aerisiti regulat, de mai multe ori in timpul zilei. Cel mai indicat in reprize de 3 minute, prin crearea unui curent de aer in intreaga locuinta, care sa permita circularea aerului prin toate nisele spatiului si inlocuirea completa a aerului.
- Deschideti fereastra timp de 4-10 minute pentru a inlocui aerul uzat. Aceasta metoda este mult mai eficienta decat rabatarea ferestrei de-a lungul intregii zile. Pe langa pierderile de energie, condensul creat faciliteaza formarea de mucegai.
- Pentru a creste umiditatea aerului in lunile reci, puteti apela la umidificatoare.
Recomandari
- Consultati medicul in cazul in care prezentati simptome fizice.
- Inspirarea pe termen lung a unor substante daunatoare va poate afecta starea de sanatate. Verificati calitatea aerului ambiental pentru a stabili sursa problemelor si pentru a le remedia.
- Atunci cand cumparati materiale de constructii, mobila si covoare, cititi cu atentie indicatiile producatorului si pe cele de mediu.