Nu fiecare kilogram care depaseste greutatea normala aduce cu sine afectiuni, insa greutatea in exces mentinuta timp indelungat poate deschide calea aparitiei mai multor boli. Primele indicii de disconfort sunt problemele de respiratie la urcarea treptelor, apneea in somn (oprirea respiratiei timp de peste 10 secunde in timpul somnului), transpiratie accentuata, dureri de articulatii si dureri lombare. Mult mai periculoase sunt insa afectiunile care insotesc greutatea in exces si cele care se dezvolta de –a lungul anilor. Vorbim in prezent de afectiuni cronice care sunt cauzate sau accentuate de obezitate.
Boli cauzate de obezitate
Potrivit profesorului Arnold Astrup din Copenhaga (9th European Congress on Obesity, ECO, iunie 1999, Milano), in cazul persoanelor obeze, riscul de a suferi de urmatoarele afectiuni este de trei ori mai mare decat in cel al persoanelor cu greutate normala:
- Diabet zaharat
- Afectiuni ale fierii
- Hipertensiune arteriala
- Afectiuni metabolice
- Afectiuni respiratorii
- Apnee in somn
Frecventa urmatoarelor boli este de 2 pana la 3 ori mai mare in cazul persoanelor obeze decat a celor cu greutate normala:
- Afectiuni coronariene
- Artroza
- Guta
Persoanele obeze sunt expuse unui risc de doua ori mai mare, de a suferi de urmatoarele boli:
- Anumite forme de cancer (cancer uterin, cancer la san)
- Carcinom uterin, de prostata si de fiere
- Tulburari hormonale sexuale
- Dureri de spate
In plus, greutatea in exces creste simtitor riscul aparitiei trombozei si a emboliilor, reprezentand un pericol suplimentar in cazul operatiilor si a anesteziilor. Obezitatea este insotita de probleme psiho-sociale si de restrictii in ceea ce priveste calitatea vietii. Cei afectati sufera deseori de depresii, de un nivel scazut de incredere in sine si de apreciere a celor din jur.
Rezistenta la insulina si sindromul metabolic
Vorbim de rezistenta la insulina in cazul unui nivel crescut al insulinei in corp concomitent cu un reactie scazuta a organismului la efectul insulinei. Cea mai frecventa cauza a acesteia este alimentatia in exces cu carbohidrati usor digerabili. Pancreasul produce din ce in ce mai multa insulina pentru a reduce nivelul glucozei din sange. Cu toate acestea, in urma instalarii rezistentei la insulina, nivelul glucozei din sange ramane in continuare foarte ridicat. Urmarile sunt diabetul zaharat si un pancreas epuizat.
Fiecare kilogram in minus creste speranta de viataGreutatea in exces reprezinta nu doar pericol pentru sanatate, prin diferitele restrictii pe care le impune, ci si o scadere a sperantei de viata. Riscul deceselor premature este de 1/3 mai mare in cazul unui index al masei corporale (= 27), comparativ cu greutate normala. In cazul unui index al masei corporale de 35, riscul decesului prematur creste cu 2/5. Acest risc poate fi combatut prin pierderea kilogramelor in exces.