Afecțiuni Afecțiuni

Traumatismele testiculare – ce sunt și cum le preveniți

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 22 Oct. 2024
Traumatismele testiculare – ce sunt și cum le preveniți

Traumatismele testiculare sunt leziuni ale testiculelor cauzate de lovire, compresie, torsiune sau alte tipuri de accidente, fie că sunt sportive, rutiere, de muncă sau casnice. Simptomele includ: durere intensă la nivel testicular sau abdominal, inflamație, vânătăi sau decolorare a scrotului, dificultate la urinare, febră, greață și, în unele cazuri, sângerări interne. Leziunile grave pot afecta fertilitatea și pot necesita intervenții chirurgicale urgente, așadar prezentați-vă rapid la medicul de familie sau direct la un medic urolog pentru evaluare.

Principalele tipuri de traumatisme testiculare

  • Ruptura sau fractura testiculară – implică ruperea sau fisurarea stratului protector care înconjoară testiculul, adesea cauzată de un impact puternic.
  • Contuzia testiculară – apare atunci când vasele de sânge din testicul sunt lezate și determină hematoame, inflamații, sângerări și vânătăi.
  • Torsiunea testiculară – reprezintă răsucirea cordonului spermatic și blocarea fluxului de sânge către testicul, fie ca rezultat al unui traumatism, fie spontan.
  • Dislocarea testiculară – deplasarea testiculului din scrot către alte zone ale corpului, cum ar fi abdomenul sau regiunea pubiană.
  • Epididimita – inflamația sau infecția epididimului, care poate fi cauzată de un traumatism testicular.

Mai rar, bărbații pot suferi infecții testiculare sau ale scrotului cauzate de mușcături de animale și chiar leziuni ce implică desprinderea scrotului.

Traumatismele testiculare pot fi diagnosticate de către medicul urolog în urma unei anamneze, însoțită de un examen clinic, investigații imagistice precum ecografii sau chiar intervenție chirurgicală exploratorie, ce poate ajuta inclusiv la remedierea cauzei. În funcție de tipul de traumatism, medicul va decide tratamentul adecvat.

Cum preveniți traumatismele testiculare

Atunci când lucrați în construcții, în locuri de muncă potențial periculoase sau chiar în activitățile de bricolaj, purtarea echipamentului de protecție corespunzător, precum pantaloni cu protecție la nivelul coapselor și scrotului sau anumite centuri de siguranță, poate reduce riscul de leziuni testiculare în cazul unor accidente.

În sporturile de contact sau cele cu risc crescut de accidentare, cum ar fi artele marțiale, fotbalul și rugby-ul, cupa de protecție este esențială pentru a preveni traumatismele testiculare.

Pentru motocicliști și bicicliști, utilizarea echipamentului care oferă protecție pentru zona genitală, precum și a centurilor sau hamurilor de siguranță (în cazul motocicliștilor), este vitală pentru prevenirea leziunilor testiculare în caz de accident și chiar în timpul mersului.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități